Родните индекси встрани от позитивното настроение, обхванало ЦИЕ

641
Родните индекси встрани от позитивното настроение, обхванало ЦИЕ

Днес за пореден ден бе доказана пълната необвързаност на индексите у нас с тези на световните борси и в частност с индексите в Централна и Източна Европа.

На фона на повишението на европейските фондови пазари, включително и на тези в ЦИЕ, родните приключиха със силно понижение, като SOFIX завърши с десетмесечен минимум, след като загуби 2% от стойността си, до ниво от 1 268.27 пункта. С 2.6% пък се понижи широкият BG40, до ниво от 358.28 пункта.

На положителна територия приключиха румънските индекси, като ВЕТ добави към стойността си 1.9%, а ВЕТ-С се повиши с 1.3%.

Значително по-силно бе повишението на останалите регионални индекси, като унгарският BUX приключи деня с 3.4% нагоре, а руският RTS се повиши с 1.4%.

Чешкият основен индекс РХ добави 2.4%, а полският WIG 20 добави 4.3%, с което се превърна в един от най-повишаващите се сред страните от ЦИЕ.

Щатските индекси стартираха силно на положителна територия, като най-вероятно ще бъдат последвани и от азиатските такива. Причина за положителното настроение там са очакванията Фед да продължи с понижението на лихвите, както и по-добрите от очакванията резултати на водещи щатски финансови институции.

Ако те съумеят да задържат повишението си до края на деня и следваме едно логично развитие, то би следвало утрешният ден да бъде положителен за инвеститорите на БФБ.

Дали обаче това ще се случи или пълната необвързаност в движението на родните и световни индекси ще продължи, ще стане ясно на утрешната борсова сесия.

В унисон с неадекватното движение на индексите на БФБ, днес се движи единствено македонският МБИ-10, който приключи деня с понижение от 5.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg