Щатските акции най-евтини от 12 години насам

514
Щатските акции най-евтини от 12 години насам

Щатските финансисти се връщат от лятна ваканция, за да заварят най-евтините акции от 12 години насам, въз основа на показателя цена-печалба.

Софтуерните компании например включени в широкия индекс Standard & Poor's 500 се търгуват при съотношение цена-прогнозирана печалба от 20.8, което е и най-ниската стойност на съотношението от 1995 година насам.

Индустриалните компании включени в индекса са със съотноишение от 18.4, което е под средното им за последното десетилетие от 23.4.

За периода между 19 юли и 15 август широкият индекс се понижи с 9.4% в резултат на опасанията за настъпване на финансова криза, след рекордните нива на лошите ипотечни кредити в САЩ.

Понижението на индекса S&P 500 доведе до това, през август той да е регистрирал най-ниското съотношение цена-печалба на включените в него компании от 1995 година насам при средно от 16.8.

Голяма част от управляващите инвестиционни фондове мениджъри изразяват своето мнение, че най-лошото може би вече е преминало, както и готовността си да купуват акции на щатски компании от технологичния, енергийния и индустриалния сектор.

След загубите при широкия индекс довел до намаляване на пазарната капитализация на компаниите в него в размер на 1.41 трлн. долара, той възстанови голяма част от загубеното, като добави 4.8% до момента от изненадващото решение на Фед на 17 август да намали сконтовите лихви в САЩ.

Повишават се и очакванията, Фед да намали нивото на лихвите в най-голямата световна икономика, като разногласията между анализаторите са само на колко пъти до края на годината.

Много анализатори очакват, ако лихвите в САЩ бъдат намалени, широкият индекс да достигне ниво от 1 600 пункта през настоящата година, на фона на затварянето му в петък при ниво от 1 473.99 пункта.
Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg