Станишев: Това не е пенсионна реформа, а кърпеж

2234
Станишев: Това не е пенсионна реформа, а кърпеж

Това не е пенсионна реформа, а кърпеж по същество, но шоково се отразява върху живота на българските граждани, защото те не могат да си планират живота. Това каза пред БНР Сергей Станишев, лидер на БСП и председател на ПЕС в коментар за наложеното от президента вето върху бюджета за ДОО за 2012 г.

Тази промяна се вкарва само на едно четене и не само има основание за вето на президента, има основание и за Конституционен съд, ако бъде преодоляно ветото, категоричен е Станишев, цитиран от БГНЕС. Според него, хората губят доверие в предсказуемостта на тази пенсионна система. "Това дали има диалог или не го задава правителството. Диалог няма, диалог се води от правителството формално, когато е под натиск", каза Станишев.

За предложението на Германия и Франция Европа да има нов фискален съюз и за това трябва ли България да участва в такъв съюз, Станишев каза, че трябва да се проведе широк обществен разговор. "Имам притеснения с подхода, който беше избран от Европейския съвет. Това, което е предписано, е продължение на политиката, която се води в Европа и резултатите са налице, защото нито финансовата криза се смекчи, нито има икономически растеж, няма светлина в тунела", подчерта лидерът на БСП.

Станишев даде за пример, че когато пробие водата дига и стане наводнение, първо се запушва дупката с всички средства, а след това се пристъпва към реконструкция на дигата. Европа в момента предлага първо реконструкция на дигата, без да е запушена дупката.

За да се излезе от кризата са нужни действително решителни мерки, защото 2,5 години лидерите на Европейския съвет действат с огромно закъснение и с половинчати мерки, което води до разрастване на паниката на пазарите и засилване на спекулативния натиск върху всяка една отделна държава. ПЕС предложи цялостен подход. Издаване на еврооблигации, което показва, че целият съюз застава зад стабилността на еврото, разширена роля на Европейската централна банка, въвеждане на допълнителни мерки за допълнителни приходи в европейския бюджет и др. мерки, категоричен е Станишев.

Според него, причината за кризата е в това, че през 90-те години имаше доминиране на концепция за дерегулация – пазарът е справедлив, той се балансира сам, финансовите системи са отговорни. "По този начин се стигна до взрива през 2008 г. през есента, когато лошите кредити, смесването на добри кредити с лоши, доведе до сриване на банковите системи", отбеляза Сергей Станишев. Той подчерта, че никой няма да допусне на гърба на цели държави и народи, финансови пазари и агенции да си играят играта.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg