Жените и мъжете в Европа все още не са равнопоставени

1251
Жените и мъжете в Европа все още не са равнопоставени

Жените и мъжете в Европа са равнопоставени... Каква заблуда! Поне във финансово отношение нещата изглеждат по съвсем друг начин. Жените работят почти три месеца по-дълго за парите, които мъжете получават за една година.

В Германия разликата в заплащането на представителите на двата пола е особено осезаема. По този показател Федералната република се нарежда на едно от последните места в Европа.

Мъж - 100 процента, жена - 77 процента

Доходите на мъжете в Германия надминават тези на жените с цели 23 процента. В някои сфери разликата е дори още по-голяма. Например: жените-банкери получават 30 процента по-малко от колегите си мъже. А при готвачите и готвачките разликата в заплащането е почти 40 процента.

Особено тежка е ситуацията в селските региони. Там разликата в заплащането при мъжете и жените е средно 33 процента. Това се дължи на по-скоро традиционното разпределение на ролите там: мъжът издържа семейството, докато жената се грижи за домакинството и децата. Тъй като в селските региони няма целодневни детски градини или училища, много жени са принудени да си остават вкъщи или да работят само почасово.

С бързото разпространение на интернет нещата обаче започват да се променят. Все повече жени работят от вкъщи. С помощта на интернет те могат да правят и реклама на продуктите или дейността си. А предлаганите услуги са много и разнообразни, казва Бригите Шерб от Дружеството на жените в селските региони:

"В интернет могат да се намерят различни неща, които жените от селските региони предлагат - например кафенета в селски дворове, празнуване на детски рождени дни във ферма, но и уеб-дизайн или маркетингови акции. При това жените проявяват голяма фантазия при създаването на нови продукти и услуги."

Необходими са обаче структури, които да спомогнат за осъществяването на идеите, казва още Шерб. Това е и една от задачите на Дружеството на жените в селските региони. То предлага обучения и подкрепя проекти. Така например на млади жени се предлага да посетят курс за уеб-дизайн, след което да създадат собствена фирма.

Как се справят другите?

В Германия вече се организират инициативи за премахване на неравнопоставеността при заплащането. Съюзът на юристките се застъпва за приемането на закон, който да задължава работодателите да плащат една и съща заплата за една и съща работа, независимо от пола на сътрудника. Подобни практики вече съществуват в Канада и Швейцария. Успехът е налице - след влизането в сила на съответния закон заплатите на жените в тези две страни са се увеличили значително.

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg