Разходите по строителни проекти в САЩ регистрират през януари най-големия си спад на месечна база от 14 години насам, съобщава Bloomberg. Намалението е породено от влошаването на пазара на недвижими имоти и забавянето на темпа на строителството на хотели и магистрали.

Спадът с 1.7%, който е повече от два пъти по-голям, в сравнение с прогнозите на икономистите, идва след намаление от 1.3%, регистрирано през декември миналата година, според Търговския департамент на САЩ. Разходите за строителство се свиват за четвърти пореден месец.

Строителството на домове влиза в третата си година на спад, тъй като продажбите намаляват и строителите спират новите проекти, за да свалят броя на непродадени домове. Затягането на условията за кредитиране и по-слабото търсене също ограничават строителните предприемачи и се превръщат в още по-голяма спирачка за растежа.

Икономисти прогнозираха, че строителната активност ще намалее с 0.7% през януари, показват осреднените резултати от проучване на Bloomberg News. Прогнозите варират от 1.5% спад до 0,2% растеж.

Строителната активност при частните жилища отбелязва спад от 3% през януари след намаление от 2.6%, регистрирано през декември на 2007 година.

Проблемите на пазара на недвижими имоти се пренасят и в други части на икономиката като строителството на заводи и офис сгради, което страда от неохотността на бизнеса да харчи в условия на икономически спад.

"След силния растеж, отбелязан през по-голямата част на миналата година, строителството на нежилищни имоти има вероятност да се забави през идните тримесечия, тъй като бизнес активността намалява и за компаниите става по-трудно да получат финансиране, особено за по-спекулативни проекти,'' според Бен Бърнанке, председател на Федералния резерв.

Активността в нежилищното строителство, включително и обществените проекти, намалява с 0,8% през януари, в сравнение със спад от 0,5% за предходния месец. Активността в общественото строителство намалява с 0.2%, вследствие на спад в броя на пътните проекти.

Забавянето при изграждането на хотели, болнични заведения и електроцентрали се отразява на частното нежилищно строителство, което бележи спад от 1.2% през януари.