В последните години инвестирането в недвижими имоти бе една печеливша инвестиционна алтернатива, на фона на силното поскъпване на недвижимите имоти.

Като инвестиционна алтернатива обаче е добре да се сравни инвестирането в недвижими имоти не само по отношение на доходността, но и в аспекта риск-доход.

Нека да сравним възможностите за инвестиране в различни активи и пазари от гледна точка на дребните инвеститори, които разполагат с относителен малък по размер средства, което често ги кара да прибягват до заемни средства в стремежа им за достигане на една по-добра доходност, или ползването на така наречения ливъридж:

Фондовата борса

Една от най-разпространените и лесно достъпни форми за инвестиране е фондовата борса, като на нормалните и развитите пазари на инвеститорите често се позволява да купуват акции на стойност превишаваща стойността на техните средства.

Иначе казано, ако искате купите акции на стойност 1 000 долара, е възможно вашият брокер да ви даде на заем още да кажем 1 000 долара за да купите два пъти повече акции. Така че ако акциите удвоят цената си, ще струват 4 000 долара и тъй като сте инвестирали 1 000 (а 1 000 са дошли от брокера) вие сте утроили инвестицията си (от 1 000 на 3 000 долара).

У нас, за съжаление, размерът и развитието на родния фондов пазар не позволява на брокерите да дават средства на заем и то в такива размери, но този проблем е решен частично, чрез възможностите, давани от някои финансови институции за кредитиране срещу залог от ценни книжа.

Търговия с фючърси на стоковата борса

Брокерите на стоковата борса също позволяват на клиентите си да купуват използвайки марджин, (става въпрос за международните стокови пазари), като и тук за съжаление у нас липсват подобни такива. На тях инвеститорите имат възможност срещу относително малки суми да купуват активи в пъти превишаващи стойността на техните средства.

По този начин минимални изменения в цените на активите водят до огромни печалби и съответно загуби.

Търговия с валута

Все по-разпространена сред обикновените хора става търговията с валута. И тук принципа е подобен на търговията със стокови фючърси. Срещу минимална сума за откриване на сметка вашият брокер ще ви даде възможност да търгувате със средства, примерно превишаващи 100 пъти вашите собствени.

Използването на пълния размер на средствата давани ви от брокера обаче, си е чист хазарт, който в 99% от случаите (да не казвам в 100%), водят до тотална загуба на капитала на инвеститорите.

Тук е необходимо една единствена грешка, която може да доведе до нулиране на вашия акаунт. Дори и да познаете в 99 от 100 случая, ако не намалите размера на ползваните заемни средства 100-я път в който не познаете ще е фатален.

Купуване на къща


Възможностите за финансов ливъридж са доста големи и при покупка на недвижим имот. Например - инвестирате 20 000 долара за купите имот на стойност 100 000 евро.

Милиони семейства правят това рано или късно в живота си чрез ипотеките. Ипотеката е нещо, което ви осигурява възможността да контролирате актив, които надвишава в пъти стойността на инвестицията, която сте направили.

Ако стойността на къщата ви се удвои – тогава с вашата инвестиция от 20 000 евро ще сте спечелили 100 000 евро – или около 500%. Разбира се, подобно поскъпване е значително и не бива да разчитате на подобен ръст особено в краткосрочен план, или при негативен за сегмента на имотите момент.

Също така трябва да се имат в предвид разходите по кредитите, както и факта, че понижение в цената на имота води до моментни загуби.

Риск срещу възвращаемост

Всички примери по-горе показват възможностите за дребния инвеститор на различните пазари. Трябва да се има предвид обаче, че на фондовия пазар има както печалби така и периоди на големи спадове, какъвто наблюдавахме у нас през последните месеци. В такива моменти финансовия ливъридж и особено използван в неразумно големи размери може да Ви доведе значителни загуби.

На стоковата борса също има голям риск. Когато за първи път търгувате с фючърси не трябва да използвате стратегии, които да повишават нивото на риск.

В същото време инвестицията в недвижим имот се отличава със значително по-слаба волатилност, като заедно с това ще ви спестява и традиционните разходи за наеми, които може да са доста високи.

Тук обаче е много важен правилният момент за извършването й, както и наличието на един по-дългосрочен хоризонт, за да може тя да се развие.