Загубите на щатските банки са преминали психологическото ниво от 500 млрд. долара в резултат на отписване на активи свързани с ипотечната криза развихрила се в страната.

В доклад на МВФ се казва, че загубите на 100-те най-големи световни финансови институции възлизат на 510 млрд. долара от началото на кредитната криза.

Загубите на финансовите институции се увеличиха последно след загубите на UBS AG в размер на 6 млрд. долара за изминалото тримесечие.

Все повече стават финансовите специалисти, които прогнозират, че загубите на водещите финансови институции ще набъбнат до над 1 трлн. долара до приключването на кризата.

Ипотечната криза се прехвърля от един тип активи на други, което прави прогнозирането на настъпването на края й изключително трудно за специалистите, смятат много анализатори.

Първата необходима предпоставка е да се стабилизира щатската икономика, което да постави началото на стабилизирането и на ипотечните пазари.

Възстановяването на жилищния пазар е друга необходима предпоставка за стабилизиране на ситуацията и сред финансовите компании.

Банките и брокерите бяха принудени да наберат капитал в размер на 353 млрд. долара, за да възстановят частично загубените активи.

Изследване на Федералния резерв посочи вчера, че процентът на банките, затягащи изискванията си по отпускане на ипотечни кредити, се увеличава.

През април централната банка изнесе данни, че този процент е близък до исторически рекордните му стойности.

Новото изследване, проведено в началото на юли, установи, че около 75% от банките, участвали в проучването, са затегнали стандартите си за отпускане на ипотечни кредити. Това е значително повишение, в сравнение с 60% отчели подобно действие.

В структура на проучването са били обхванати 50 банки, които държат около 80 на сто от пазара на жилищни ипотеки.