САЩ официално потвърдиха готовността си за отпускане на помощ за възстановяване на икономиката на Грузия, пострадала от конфликта в Южна Осетия, съобщава Interfax. "САЩ напълно подкрепят икономическите реформи в Грузия и са готови да се присъединят към страните, оказващи икономическа помощ чрез подпомагане на международните организации, инвестиращи в страната", се казва в комюнике на министерството на финансите.

Освен това Вашингтон благодари на Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската банка за реконструкция и развитие, които изразиха готовност да продължат започнатите вече проекти в Грузия. Тбилиси може да получи кредит от $300-350 млн. долара за 12 години за продължаване на реформите и изграждане на пътна инфраструктура, съобщиха от Световната банка.

Макар че Вашингтон определи икономиката на Грузия като една от най-перспективните в региона, ситуацията е по-скоро негативна. Международната рейтингова агенция Fitch и Standard & Poor‘s понижи в края на миналата седмица дългосрочния й рейтинг от В+ на В, както и рейтинга на четири грузински банки: рейтингът на Прокредитбанк-Грузия и ВТБ-Грузия беше понижен до "В+" от "ВВ-", ТВС-банка и Банка Грузии - до "В" от "В+".

Всъщност банковата сфера понесе всички негативи от ситуацията. В съответствие с решение на Централната банка, през тази седмица няма да се отпускат кредити и временно се спира обслужването на операции по кредитни карти. Представители на банката същевременно настояват, че няма криза с ликвидността.

След това правителството обяви 12 август за неработен ден за банките. Редица експерти смятат, че на дневен ред са се оказали опасения за платежоспособността на редица кредитни учреждения , предвид че провеждането на мащабна военна операция не е евтино удоволствие за бюджета.

Отделен е въпросът, че е някак нелогично да се отпускат кредити във военновременна обстановка и то в условията на разклатена политическа система.

Спирането на кредитите обаче нарушава функционирането на отделни предприятия, търговията, транспорта. И най-вече поставя под заплаха бъдещето на Грузия като алтернативен на Русия за транзита на енергийни източници.