За банковата сфера у нас и перспективите пред нея, предвид евентуално забавяне на водещи европейски икономики, разговаряхме с Петър Славов, председател на Управителния съвет на ПроКредит Банк (България):

- Г-н Славов, как евентуална рецесия във водещи страни от Еврозоната и ЕС ще се отрази върху банковия сектор у нас? Ще станем ли свидетели на ново поскъпване на финансовия ресурс?

Кризата, която повлия на финансовите пазари в целия свят, се зароди в САЩ, където способността на клиентите да погасяват задълженията си по ипотечни кредити в условията на рецесия бе силно надценена.

Това бе следствие най-вече на агресивна политика от страна на финансовите институции. Когато борбата за пазарен дял съвпада с икономическа рецесия, понякога участниците на пазара изпадат в паника.

Липсата на ясна представа за потенциалните загуби ги кара да се капсулират. Поражда се недоверие между тях, те не могат да планират бъдещите си взаимоотношения. Малко по малко обаче размерът на загубите вече е фиксиран и финансовите пазари, включително и в ЕС, се успокоиха.

В България бяхме само свидетели и наблюдавахме какво би могло да се случи, ако се подмамим от борбата за пазарен дял - да преследваме растеж, а в същото време да подценяваме фундаментите на банковото дело и най-вече на кредитирането.

Ако тук се получи някакво сътресение вследствие на подобна криза, то по-скоро би било чисто психологическо, отколкото породено от структурни промени и проблеми. Наистина, усети се напрежение. Но то се дължеше на преждевременната реакция на банките на нашия пазар, които започнаха да се подготвят за тази криза, без състоянието на техните активи и пасиви да го изискват.

Предвиждате ли повишаване на лихвите по бизнес и потребителски кредити?

За разлика от повечето банки, които работят у нас и чиито акцент е потребителското кредитиране, основният бизнес на ПроКредит Банк (България) е свързан с обслужване на малките и средните предприятия.

От една страна, банката е част от голяма група, която работи на три континента. Ние имаме операции в Латинска Америка, в Африка и в Източна Европа. Това означава, че сме изложени на световните влияния.

От друга страна, работим на българския финансов пазар, който е относително малък. Поведението ни, по отношение на активите и пасивите, е изцяло пазарно. Лихвите и по кредитите, и по депозитите ни се промениха.

Но е нормално, когато искаме от нашите клиенти да работят на пазарен принцип, да отговарят на конкуренцията, ние също да се държим така. Промениха се лихвите, но политиката на банката по отношение както на кредитирането, така и на привличането на депозити, остана същата.

Ще нарасне ли рискът при обслужване на получени вече кредити?

Ръстът на кредитирането в България е в границите на нормалното. През 2007 г. рискът в бизнескредитирането бе около 75%. В ПроКредит Банк той е 45%. Опасно е обаче, ако финансовата дисциплина се влоши. Когато едно общество започне да живее на кредит, става опасно.

От банката ние отпускаме кредит, когато има смисъл от него, тоест когато той отива за нещо, от което има смисъл, и тогава, когато кредитополучателят може да го погаси.

Сн.: Петър Славов, председател на УС на ПроКредит Банк България (ПроКредит Банк)