В настоящите условия на пазара на недвижими имоти, румънците предпочитат да купуват по-стари и по-малки по площ жилища, става ясно от последните проучвания на пазара.

Жилищата, строени преди падането на комунистическото управление през 1989 г., са повишили цените си близо десет пъти от тогава, сочат данни, предоставени от агенции за недвижими имоти в северната ни съседка, пише Business Standard.

Според официалната статистика средната възраст на старите жилища в Румъния е 47 години, докато в останалите страни от ЕС тя е около 30 години. Освен това, общата им площ е едва наполовина в сравнение с новопостроените жилища.

Според официалните данни в Румъния на глава от населението се падат по 15 кв.м. жилищна площ в нова сграда, а в ЕС тази площ надминава 30 кв.м.

Старите жилища си имат и своите предимства - цената им, която е по-ниска в сравнение с новите жилища. Според данните на Colliers International, те са предпочитани предимно от по-младите купувачи, за които това е първото жилище.

През изминалата година, цената им в Букурещ се е повишила с около 52%, докато новите жилища са поскъпнали с едва 17% става ясно от официалните данни.

В началото на 90-те години на миналия век, стар апартамент в централната част на столицата е струвал между 9 и 12 хил. евро в зависимост от етажа и разположението на жилищния комплекс.

В момента подобни жилища се продава за 110-130 хил. евро, става ясно от данни от водещи агенции за недвижими имоти в северната ни съседка.