Втората най-голяма банка - Barclays Plc, потвърди информацията на Cazenovе, че е близо до продажбата на облигации за най-малко 1 млрд. паунда (1.7 млрд долара) с подкрепата на британското правителство, пише Bloomberg.

Barclays ще издаде тригодишните облигации, които ще са гарантирани от правителството, като това е един от първите признаци на раздвижване на кредитния пазар, се казва в електронно съобщение на анализатора на Cazenove Саймън Пилкингтън. Говорител на Barclays е потвърдил, че електронното съобщение отразява преговорите на банката с анализатори.

Базираната в Лондон банка може би ще е първата, която ще продава облигации, гарантирани от правителството, след като Великобритания този месец предложи да гарантира дългове на стойност до 250 млрд. паунда, за да подпомогне “размразяването” на кредитните пазари.

Програмата за рефинансиране е част от безпрецедентен план на правителството за спасяване на банковата система, който също така включва финансови инжекции на стойност около 37 млрд. паунда за британските банки.

От Barclays обявиха, че правителството няма да участва в плановете на банката да набере 6.5 млрд. паунда от продажбата на акции на инвеститори. Royal Bank of Scotland Group Plc, HBOS Plc и Lloyds TSB Group Plc планират да се възползват от капиталите, предоставени от правителството.

Акциите на Barclays се оскъпиха с 1.8%, до 241 пенса за брой в 12:30 часа в Лондон, определяйки на банката пазарна стойност от 20 млрд. паунда.