Молбите за отпускане на ипотечни кредити в САЩ са се понижили до най-ниското си ниво от осем години насам, посочиха изнесени вчера данни на Асоциацията на Ипотечните Банкери.

През изминалата седмица индексът на исканията за кредити се е понижили с 16.6% до 408.1 пункта, което бе и най-ниската му стойност от декември 2000-та година насам.

Потенциалните купувачи са много често притиснати от спада, наблюдаван на фондовите пазари, където са и голяма част от спестяванията на американците. Близо 60% от домакинствата в най-голямата световна икономика имат инвестиции на финансовите пазари.

Двугодишният спад в цените на имотите е друг фактор, който въздейства негативно на пазара на ипотечните кредити.

Понижаващата се стойност на имотите прави банките по-взискателни при отпускането на ипотечни кредити, като в същото време намалява и размера на възможните кредити поради спада в стойността на жилищата.

Нарастването на безработица е фактор, повишаващ несигурността сред американското население, и голяма част от домакинствата прибягват до отлагане на по-значителните си покупки в очакване на по-добра среда, както и поради опасенията си да не останат без работа.

Много потребители просто не мислят в момента за закупуване на имоти и предпочитат да живеят под наем или да отложат тази си покупка напред във времето, според пазарните наблюдатели.

Понижението на лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с 19 базисни пункта до ниво от 6.28% не успява да стимулира кредитния пазари, да го съживи според специалистите. В нормална среда това би имало положителен ефект, но към момента малко хора вземат решение за закупуване единствено въз основа на цената на капитала.

За сравнение в началото на годината, преди задълбочаването на кредитната криза горният лихвен процент бе при ниво от 5.49%.