Международното междубанково кредитиране е отчело спад от 3% през второто тримесечие на годината, информира Reuters, позовавайки се на данни на Банката за международни плащания (БМП). Това е и най-голямото му свиване, откакто започва да се води статистика през 1977 г., което идва след като кредитната криза ограничи кредитирането на щатски и британски банки.

Кредитирането на банки в САЩ, Великобритания, Карибския басейн, както и на офшорни европейски банки, е намаляло със 7% в периода април-юни основно поради спад в трансграничните заеми в долари в размер на 564 млрд. долара и на спад от 189 млрд. долара на заемите в английски лири, според БМП.

Банките намалиха отпускането на средства помежду си още през август 2007 г., като по този начин вдигнаха цените на заемите. Отпускането на средства ставаше трудно през последните месеци, въпреки че миналата седмица вече се появиха признаци на размразяване на пазара, след като централните банки се намесиха, за да подобрят ликвидността.

Кредитите отпуснати на банките, които отчитат дейността си пред БМП, са паднали с 1.1 трлн. долара, до 39.1 трлн. долара през третото тримесечие.

Кредитирането е отчело спад само в две други тримесечия през последното десетилетие - с 1% през второто тримесечие на 2001 г., след спукването на дотком балона, и с 1.2% през четвъртото тримесчие на 1998 г., след фалита на щатския хедж-фонд Long-Term Capital Management.

Кредитирането бележи ръст през първото тримесечие на тази година само поради нарастването на заемите, отпускани между различните подразделения на банките.

Развиващите се пазари продължават да привличат средства, особено в Европа и Латинска Америка, като кредитирането е нараснало със 117 млрд. долара за тримесечието, или с 4%.

Международните активи в счетоводните баланси на банките са нараснали повече от три пъти за седемте години, приключили в края на 2007 г., скачайки от по-малко от 12 трлн. долара до над 37 трлн. долара, показват данни на БМП.