Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са се повишили с повече от очакванията през изминалия месец, посочиха изнесени данни в края на миналата седмица.

Причина за това е спадът в цените на имотите, следствие на принудителната продажба на ипотекирани жилища, които са повишили активността в сектора.

През септември продажбите на съществуващи жилища са се повишили с 5.5% до 5.18 млн. броя на годишна база, което бе и най-високата им стойност от година насам, според данните на Националната Асоциация на Строителите.

Очакванията на анализаторите бяха за продажби от 4.95 млн. на годишна база, след като през август възлязоха на 4.91 млн. броя.

На годишна база продажбите на съществуващи жилища са се повишили с 1.4%, което бе и първото им повишение от ноември 2005 година насам.

Средната продажна цена на този род жилища се е понижила с 9% в сравнение със септември месец на миналата година, посочиха още изнесените данни.

Икономистите прогнозират, че резултатите за този и следващия месец ще са критични по отношение на това дали сектора на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика е достигнал своето дъно, или то тепърва предстои да бъде достигнато.

Някои по-песимистично настроени пазарни наблюдатели коментират, че оживлението може да е само временно и следствие на дългия спад на цените на имотите, като то ще бъде последвано от нови трудности за сектора.

В петък щатските индекси приключиха деня отново на отрицателна територия в резултат на опасенията за сериозно забавяне на ръста на глобалната икономика.

Продажбите на жилища с просрочени ипотеки са възлезли на между 35 и 40% от общите такива през изминалия месец, според данни на агенциите за недвижими имоти.

Тези продажби именно са привлекли значителен инвеститорски интерес в търсене от страна на купувачите на изгодни сделки за закупуване на имоти. Цените на този род имоти са с между 20 и 30% по-ниски от това, което искат продавачите в съседните имоти.