"Трябва да признаем: ние допуснахме грешки. Вече си извлякохме поука от тях", посочва в интервю за в. "Журнал дьо диманш" Жорж Поже, който е президент на Френската банкова федерация на и на банка Креди агрикол (Credit agricole), цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Френските банки вече са усетиха кризата във високорисковото кредитиране, тръгнала от САЩ", допълва Поже. "Ставаше дума за високо съвременни продукти, ползващи се с много добро име при тогавашната обстановка. Имаше лоша оценка на риска", посочва банкерът, бързайки да отбележи, че френските банки са стабилни в момента, предаде БТА.

"Всички банки подсилиха инвестициите си в овладяването на рисковете, но за подобно начинание са необходими осемнайсет месеца до две години", отбелязва Поже.

В Европа и в САЩ, където бяха задействани спасителни планове, "най-после виждаме първите положителни признаци: лихвите спадат, ликвидността се завръща, а с нея и доверието", твърди френският банкер.

"Връщането към нормалното положение неизбежно ще става бавно и постепенно, но обстановката е на път да се деблокира", според Поже.

В резултат на финансовата криза стартирала от ипотечните пазари в САЩ в средата на миналата година, финансовите институции по света са загубили над 650 млрд. долара до момента от отписване на активи.

Противно на схващанията, че европейските банки ще останат относително незасегнати от кризата първоначално стартирала в САЩ, финансовите институции на „стария континент реализираха огромни по размер загуби.

Европейската Централна Банка се наложи да налива на паричните пазари огромни по размер средства, като прибягна и до извънредно намаляване на лихвите.