Централната банка на Южна Корея обяви рекордно намаление на основната лихва след спешна среща на управителния съвет на банката, информира Bloomberg. Мярката е опит да бъдат подкрепени пазарите, тъй като страната се изправя пред най-голямата криза, откакто беше спасена от Международния валутен фонд преди 10 години.

Основната лихва в Южна Корея беше намалена със 75 базисни пункта, до 4.25%, обявиха днес от централната банка. Финансовата институция също така увеличи видовете облигации, които ще приема като залог при операции на паричния пазар, като по този начин осигури на банките достъп до повече средства.

Стойността на основния южнокорейски индекс Kospi днес падна поради опасения, че намаляването на лихвения процент няма да спре забавянето на икономиката и би могло да подложи под още по-голям натиск националната валута. След среща с министъра на финансите и с губернатора на централната банка президентът на Южна Корея Лий Мюн Бак заяви, че финансовата криза от 1997 г., когато страната трябваше да поиска заем в размер на 57 млрд. долара от МВФ, далеч няма да се повтори.

Централната банка също така намали лихвите по специалните кредити за малки и средни предприятия от 3.25 на 2.5%.

Индексът Kospi губеше 1.4 до 925.41 пункта в 13:35 часа в Сеул, след като по-рано през деня беше добавил 3% към стойността си. Индексът падна с 20% миналата седмица, записвайки най-лошото си седмично представяне от 1997 г. насам. Вонът също се обезцени до 1 440 за долар, увеличавайки спада си от началото на годината до 36%.

От централната банка също така обявиха, че ще облекчат правилата за износителите, които искат да изтеглят заеми в долари. Малките компании, които са взели заеми основно в японски йени, също така ще могат да увеличат срока на изплащането на заемите с още една година. Вонът се е обезценил с 47% спрямо йената тази година.

Южна Корея миналата седмица обеща да задели 130 млрд. долара в подкрепа на банките, които имат затруднения да получат чуждестранни средства и обяви, че ще похарчи до 8 трлн. юана за спасяването на строителните компании, които не могат да продадат построените жилища. Централната банка обяви на 24 октомври, че ще инвестира 2 трлн. вона във финансовата система посредством репо сделки.