„Проблемът в САЩ се породи заради наличието на ипотечни заеми, които не можеха да се погасяват. От години американското правителство лансира политиката „жилище за всеки", занижиха се критериите за отпускане на ипотечни заеми и се появиха много неплатежоспособни клиенти, а банките поеха прекалено голям риск", заяви по време на третата годишна среща на бизнеса с правителството Уорън Коутс, бивш асистент директор на МВФ, ръководител на техническата мисия в България по време на въвеждането на валутния борд.

Той коментира още, че банковата система в САЩ е силно развита, стотици банки са се проваляли през годините. В отговор на това американските нормотворци са разработили редица ефективни мерки за справяне с проблемите около банкрутирали трезори, но не разполагат с инвентар за действия при фалит на други финансови институции.

„Самият факт, че фалират банки, не е някакво необичайно явление. Когато обаче системата е силно нарушена (заради провал на ипотечния пазар, например), това се отразява върху цялата банкова и финансова система. В подобна обстановка обикновените процедури за банкрутирали банки не могат да се приложат," посочи Коутс.

В подобна обстановка се възприеха повсеместни и драстични мерки от страна на правителствата за намеса на пазара, с цел успокояване на ситуацията, да се занижат притесненията за устойчивостта на институциите, които да продължат развитието си и да отпускат кредити на надеждни клиенти. Предприеха се и мерки за гарантиране сигурността на депозитите, каза той.

Според него не трябва да има пресичане на кредитните потоци, а да се повиши цената на финансовия ресурс. „Финансовата конфигурация в света се променя, за да не е толкова евтин кредитният ресурс и хората трябва да свикнат с това," коментира Уорън Коутс.

По отношение на държавната намеса в разразилата се криза, той посочи, че трябва да се намери най-доброто партньорство между правителствата и пазара. „В сегашната ситуация намесата е необходима мярка, но тя трябва да е временна, защото последиците от една по-дълга намеса върху пазара крие също сериозна заплаха за стабилността," смята той. „Трябва да накараме правителството да се оттегли, когато дойде времето. Вероятно изходът от ситуацията ще е съпроводена с по-силна регулация, но е грешно да вярваме, че правителството е изходът от кризата."

„Както прекалената регулация задушава конкуренцията, така и липсата на регулация е предпоставка за риск," каза Кристалина Георгиева, вицепрезидент и директор стратегически операции в Световната банка. Тя оприличи държавните интервенции на пазара като „капитализъм при печалбите и комунизъм при загубите". „Много е важно да не се подхлъзнем към плоскостта, че държавата знае всичко, а трябва да се създадат условия за разумен баланс между правителствата - бизнеса и гражданите," заключи Георгиева.