Спадът в цените на недвижимите имоти в САЩ се очаква да засегне ръста на щатската икономика в много по-голяма степен, отколкото понижението на акциите на борсата, според икономисти от Университета в Калифорния, цитирани от Bloomberg.

Поевтиняването с 10% на имотите в най-голямата световна икономика се отразява чрез спад в богатството на американците с 105 млрд. долара, или 1.2% намаляване на потребителските разходи, според тригодишно проучване, проведено от специалистите.

Потребителските разходи от друга страна съставляват около 70% от брутния вътрешен продукт на страната, или посоченият спад в цените на имотите ще отнеме около 1% от ръста на икономиката, се казва още в анализа.

Растящите преди няколко години цени на недвижимите имоти стимулираха потребителските разходи през първата половина на настоящото десетилетие. Сега обаче намаляващата им стойност се отразява със същата сила за повличането на ръста на икономиката.

Поскъпването или понижението в стойността на жилищата в САЩ е утроило ефекта на потребителските разходи при увеличаването, или намаляването на благосъстоянието на американците.

Причината се обяснява с факта, че повишението или спада в стойността на недвижимите имоти се възприема в по-голяма степен от американците като трайно явление.

През септември средната цена на съществуващите жилища в САЩ се е понижила с 9% на годишна база до ниво от 191 600 долара. В същото време тя е била със 17% под постигнатата й рекордна такава от 230 200 долара през юли на 2006 година.

Икономистите очакват по-нататъшно понижение в цените на недвижимите имоти преди те да започнат да се възстановяват.

Широкият индекс Standard & Poor's 500, който е и до голяма степен барометър за индексите по света, се е понижил с 35% от началото на годината до вчера.

Според направилите изследването дори и нивата на акциите да отбележат изненадващо силно повишение в близко бъдеще, то американските домакинства, от които над 60% имат активи на борсата, могат и да не станат по-богати при продължаващ спад в цените на имотите.