Динамиката от последните няколко години на пазара на недвижими имоти в България не се задържа и през настоящата 2008 г., като пазарът беше значително значително по-балансиран и спокоен.

Набраната инерция от миналата година остана само до края на първото тримесечие, каза Емилия Кацарова - анализатор в агенцията за недвижими имоти "Явлена".

Търсенето се активизира и под влияние на инфлацията, нарастването на лихвените проценти по ипотечното кредитиране и финансовата криза и нарастването в цените на имотите продължи.

Към средата на годината предлагането на апартаменти се увеличи предимно на вторичния пазар.

Предлагането продължи да нараства и през последните месеци, като най-голям дял имат готовите апартаменти - ново или старо монолитно строителство. Ръст беше отчетен и при предлагането на имоти в по-напреднала степен на завършеност, директно от инвеститори или големи фондове.

Постепенно цените на жилищните имоти достигнаха своя предел, като пазарът се промени и във все по-голяма степен интересите на купувача започнаха да го движат.

Благодарение на кризата и увеличените лихвени проценти, сделките на пазара започнаха да се сключват все по-бавно, като клиентите станаха много по-взискателни. Клиентите вече не купуват на всяка цена, а търсят имот, чиято цена отговаря на местоположението и на търсеното качество.

Всичко това доведе до частично намаляване в общия брой сключените сделки с имоти, както и на годишната стойност на сключените сделки, която се очаква да бъде по-ниска от миналата година.

Продължава добре се развива пазарът на луксозни имоти с цени от 1700 - 1800 евро/ кв.м., тъй като те могат да донесат добър доход.

При качествени имоти, с добра локация и престижен район, с хубава панорама, изградени с използването на висококачествени материали и съвременни решения, в близост до паркове, минерални извори, спортни съоръжения, корекция в цената надолу едва ли ще има.

В средния сегмент може би е най-голямото разминаване между очакванията на продавача и купувача. Там трудно се сключват сделки и това може би е сегментът, в който има най-много разминаване между търсене и предлагане.

В последните месеци се засилиха ефектите от международната финансова криза - най-вече чрез увеличаване на лихвените проценти по кредитите и все по-ограничения достъп до кредитиране от страна на банките.

Въпреки това очакванията ни са, че едва ли ще има толкова драстично намаляване на цените на имотите като в САЩ, Великобритания, все пак спад до 10% на някои видове имоти е възможен.

Все по-голямо значение ще се отдава не само на разпределението на имота, но и на заобикалящата околна среда и създаването на условия за нормален и сигурен живот.

Очакванията са пазарът да се успокои, като все пак ръстът сериозно ще се забави, като в някои сегменти и локации ще се има и известни понижения на цените.

Георги Начев