Забавянето в сектора на недвижимите имоти в глобален мащаб стартира първоначално през втората половина на 2007 г. в САЩ и впоследствие се прехвърли в почти всички страни по света.

Особено ясно изразена е тази тенденция в най-нагорещените имотни пазари, като най-силно засегнати от кризата бяха страните от балтийския регион, както и пазарите на някои от развитите страни като Ирландия, Испания и Великобритания.

Инвеститорите в недвижими имоти търсят да открият дестинации, където все още съществуват добри инвестиционни алтернативи.

Според изследване на Global Property Guide някои от страните, които все още разполагат с потенциал за ръст при недвижими имоти, са Сърбия и Черна Гора, които са в средата на бума, стартирал значително по-късно поради политически фактори.

Купувачите са привличани от имотите по адриатическото крайбрежие и особено към градовете Свети Стефан и Будва.

Водещи инвеститори там са предимно руски и британски купувачи, а брокерите на недвижими имоти регистрират ръст в цените по крайбрежието от по 20% през последните две години.

Някои агенти на имоти прогнозират също така, че цените в посочените дестинации могат да регистрират ръст от близо два пъти през следващата година-две, на фона на все още „ниските", според тях, цени.

Еврото е вече използвана валута в Черна гора, като страната е с шансове да се присъедини към ЕС преди Сърбия, според наблюдатели.

Една от страните, които влизат в полезрението на инвеститорите в недвижими имоти, напоследък е Албания. В столицата на страната Тирана също се наблюдава строителен бум през последните години.

Тъй като в Албания не съществува официална статистика по отношение на цените на недвижимите имоти, пазарните участници и големите агенции сами си изготвят статистики и прогнози.

Средното повишение в столицата, според една от водещите агенции за недвижими имоти - Obelisk, е 20% годишно, като специалистите прогнозират ръст от 10-15% през следващите години.

За периода между 2002 и 2006 г. цените са се повишили с 107% и с над 300% за десетте години до 2006 г., според базираната в Тирана агенция за имоти INF 93.

Някои доклади сочат, че цените на апартаментите в централните части на албанската столица са нараснали четири пъти през последните шест години.

За петте години до 2007 г. чуждестранни инвеститори са налели на пазара на недвижими имоти в Турция сумата от 10.4 млрд. долара, като тя е дадена от близо 73 000 инвеститора.

Страната продължава да се сочи като тази с един от най-големите потенциали, дори и в настоящите тежки условия.

Турската икономика е седмата най-голяма в Европа, а доходността на инвестициите във водещите й градове все още е относително висока.