И през тази година продължи повишено търсене на терени за строителство на жилищни, офис и търговски площи, показват данни на агенция за недвижими имоти "Явлена", предоставени за Profit.Bg.

Основните фактори при избора на такива имоти от инвеститорите са локацията и съотношението цена-потенциал на застрояване.

Цените значително се повишиха тази година, като в голяма част от случаите възможност за възвръщаемост на инвестицията при анализ на пазарните цени на крайния продукт - апартаменти, магазини, офиси е много трудна за изчисление.

Цената на земя варира според района, големината на парцела, потенциала на застрояване, като в райони в идеалния център на градове има предложения от порядъка на 10 000 - 15 000 евро за кв.м.

Районите, в които търсенето е най-голямо като Манастирски ливади, Изток или Лозенец, цените следват ръста на търсенето, като оферти за земя от порядъка на 800-1200 евро за кв.м. са нещо обичайно.

В резултат на глобалната криза, чийто полъх все по-осезаемо достига нашата страна в средата на годината, на пазара се появиха множество парцели, придружени с проекти, а някои дори и с разрешение за строеж.

Тези имоти се предлагаха от инвеститори и строители, решили да преструктурират стратегията си в съответствие с променящите се икономически тенденции, като цените им не бяха никак ниски заради големите инвестиции, направени по тях.

През последните 2-3 месеца инвеститорите все по-предпазливо подхождат при избора и покупката на терен, като причината за това е промяна на поведението им в глобалната финансова ситуация.

Ако през изминалите няколко години се инвестираше основно е покупка на жилища, офис или търговска площи, то в настоящия момент единствените имоти, които поддържат темпа на ръст в цените, са складовете и логистиката.

Районите с изградена инфраструктура в София, които поддържаха търсенето, са индустриална зона "Искър", складовите бази в кв. "Слатина", зона "Орион", "Илиянци" в района на бул. Рожен и Ломско шосе.

Цените варират в широки граници от 30 до 1000 евро за кв. м., в зависимост от транспортните връзки, изградените и вече функциониращи складови помещения и логистика, и разбира се най-вече отличната локация.

През последните две години изключително атрактивен стана районът на Аерогарата, като там цените на имотите стигат до нива над 1000 евро за кв.м.

Освен това в последните няколко години в София и другите големи градове се оформиха нови зони, които да задоволят нуждите, свързани с развиване на такъв тип дейности. Предимствата на тези нови зони са свързани най-вече с по-ниските им цени, близостта им в много от случаите с Околовръстното шосе.

Георги Начев