Намаляването на цените на жилищните имоти, което се налага на все повече китайски строителни предприемачи, предизвика гнева на собствениците на жилища в Северен Пекин, принадлежащи към средната класа, пише "The Ecinomist". Много от закупилите жилища по-рано настояват фирмите обратно да изкупят продадените имоти, обвинявайки ги в умишлено прикриване на ситуацията.

В продължение на години китайските лидери се опитваха да регулират цените на пазара, който съществува едва от десет години, и да попречат на надуването на балон, вследствие на огромното търсене от страна на бързо растящата средна класа, която практически нямаше къде да инвестира парите си.

Съвпадането на световната финансова криза, забавянето на темповете на икономически растеж, спадът на борсите и нарастващите опасения за бъдещето отмениха обаче усилията им в това, а важната за Китайската комунистическа партия средна класа се оказа на непозната за нея територия.

От май срещу строителните предприемачи се завеждат дело след дело, след като цените паднаха с повече от 10%. Собствениците искат да им бъде компенсирана разликата, след като сега цената на кв. м в комплекса Фули Таоян достига 9000 юана (1 200 долара), докато през февруари беше 15 000 уана.

Аналогична е ситуацията в целия Китай.

Освен собствениците, от спада на цените на жилищата са обезпокоени и местните власти, доколкото голяма част от бюджетите им се попълват именно от този тип постъпления.

При това сигналите на централната власт в каква посока иска тласне пазара също са нееднозначни. От една страна бяха намалени данъците за продажба на жилище, минималната първоначална вноска за придобиване на първо жилище беше намалена от 30 на 20%, но същевременно не бяха отменени спъващите развитието на пазара условия за придобиване на второ жилище.