В каква посока ще поеме пазарът на недвижими имоти в България след година е един от най-често задаваните въпроси, чийто отговор все още остава неясен.

Много анализатори и специалисти предвиждаха, че крахът на световните гиганти като Merill Lynch, Lehman Brothers и AIG ще замрази търсенето на имотите и у нас. Паника обаче няма, а пазарът е относително стабилен на фона на международните събития и лоши новини, които идват почти всеки ден.

В момента всички изчакват да видят какво ще предприемат другите и какво ще се случи в следващите месеци. Може ни затова и сделките се движат относително спокойно и в обичайните си граници, а българските банки все още не са затегнели условията за отпускане на кредити, както всички предвиждаха.

След бума на търсенето с пик през 2007-а година, когато масово се теглеха кредити и се купуваха имоти за живеене или като инвестиция, днес то се подчинява на много повече правила.

Клиентите станаха много по-взискателни, започнаха по-добре да проучват местата, където се намират жилищата, интересуват се от опита на строителните фирми, от бъдещото застрояване на квартала и разбира се от вида на имота.

Интересът към старото строителство сериозно намаля, като това важи особено за панелните жилища. Клиентите държат да си купят жилище с добра комуникация, удобни транспортни връзки, охрана, паркинг, зелени пространства и екстрите, съответстващи на класа.

Заради финансовите сътресения в САЩ и някои страни в Европа прогнозите и за нашия пазар станаха значително по-негативни.

Кризата едва ли ще се отрази толкова сериозно на търсенето на имоти в България, въпреки че вече се наблюдава известно понижение. Много от негативните прогнози могат да се окажат чиста спекулация, от която никой няма да спечели.

Не бива да забравяме, че всяка криза е и възможност за добра печалба. България може да извлече ползи от световната финансова криза. Има вероятност предприемачите да отчетат, че бумът на продажбите вече е отминал и да приземят цените, от което ще спечелят купувачите.

Първо това трябва да се случи с апартаментите в стари жилищни сгради. Очаква се още да поевтинеят ваканционните имоти и земите за строеж. Най-смелите прогнози са за поевтиняване на цената на квадратен метър от 20 до 30%.

Строителите се принуждават да намаляват цените, особено на сезонните имоти заради намалялото търсене и голямото предлагане. Чужденците се отдръпнаха от инвестиции в български имоти по ред причини.

Каквото и да се случи обаче кризата със сигурност ще отсее добрите и сериозни от случайните играчи на пазара, от което всички печелят.