Руските инвеститори през последните години се превърнаха във важен стимул за развитието на пазарите на недвижими имоти, насочвайки се към скъпо струващи обекти в съответните страни. Данните за забавяне на ръста на икономиката не само не охладиха интереса им, но и ги накараха да пренасочват към този пазар средства, вложени досега в акции, отбелязва Overseas Property Professional.

При това интересът им към придобиване на имоти в чужбина е подкрепен и от фактори на руския пазар. Резкият "полет" на цените в Москва и Петербург нагоре поражда опасения от прегряване на пазара и съответно загуби за инвеститорите.

На този фон агенциите за недвижими имоти разделят купувачите на "висок клас", заинтересувани основно от обекти клас А на Лазурния бряг, Тоскана, Лондон, Париж и Ню Йорк.

Средният клас купувачи се ориентира към Източна и Централна Европа и Близкия Изток. Техният пределен праг на покупка е около 100 хил. евро.

Изданието представя класацията на търсенето на недвижими имоти през октомври.

Интересът към България продължава да е най-висок и тя запазва традиционното си първо място с 14.53%. Географската близост и строителният бум в страната продължава да поддържа високото търсене на имоти в нея.

На второ място се нарежда Германия (8.02%),следвана от Финландия (7.9%).

Очевидно руските инвеститори не са настроени песимистично относно пазарите в Испания и САЩ и те заемат съответно четвърто и пето място по инвеститорски интерес със 7.85% и 5.1%.

Следват Франция, която е на шесто място с 4.8% и Италия- 4.3%.

Един от екзотичните пазари, който "успява" да се впише в челната десетка, е Египет- 3.1%, което му отрежда 9-о място, непосредствено след Чехия с 4.6%.

Турция е десета с 3%.

От страните на Балканския полуостров в челната 15-ца влизат още Черна гора и Гърция, като се наблюдава силен спад на интереса към Кипър.

Най-голямо предвижване напред в класацията отбелязва Тайланд.