Влиянието на световната финансова криза върху китайската икономика се задълбочава, като в усилията си да се справи с този фактор централната банка на страната намали нивото на лихвите с повече от очакванията.

Късно снощи бе оповестено намаляването на ключовите лихви в най-бързоразвиващата се основна световна икономика с 1.08 процентни пункта, което бе и най-голямото им намаляване от 1997 г. насам.

В същото време това бе и четвъртото понижение на лихвите в страната в рамките на последните три месеца. Така те възлизат на 5.58% на годишна база, което влиза в сила от днес.

Обявените мерки за стимулиране на икономиката на страната от правителството в размер на 4 трлн. юана (586 млрд. долара) за следващите две години се очаква да добавят около един процентен пункт към ръста на китайската икономика.

През тази година ръстът на икономиката на страната се очаква да се забави до около 9% на годишна база, на фона на регистрирания през изминалата година ръст от 11.9%.

Не са особено положителни перспективите пред страната и за следващата година, когато се очаква дори по-нататъшно забавяне на ръста до 8%.

Макар и висок, подобен ръст се превежда за икономиката на страната в загуби на работни места, както и такива за компаниите.

Специалистите не изключват като възможни и по-нататъшни правителствени действия за стимулиране на икономиката на страната.

Намалението на лихвите се очаква да стимулират потреблението от страна на китайците, което се счита за много по-добро действие от нарастване на правителствените разходи в борбата срещу забавянето.