Въпреки протестите на бизнеса и несъгласието на хората, новият Закон за енергийна ефективност беше приет и публикуван в Държавен вестник. Може ли обаче да бъде прилаган в този му вид и няма ли да застраши сигурността на фирмите и да предизвика междусъседски войни? Този въпрос предизвика противоположни експертни мнения.

Според бившия министър на енергетиката Мирослав Севлиевски нужда от нов закон в този сектор е имало, но той е направен така, че да не работи. "Подозирам депутатите и Министерство на икономиката и енергетиката, че нарочно са профанизирали този процес в защита на определени интереси", заяви той.

Начинът, по който се налага етажната собственост, е като енергийни ТКЗС-та, смята Севлиевски и допълва: "Едва ли не ще направим колективизация и ще накараме хората насила да се организират". Според него те трябва да участват с разума и желанието си, а същевременно да се намерят ефективните и работещи стимули, които да се въвеждат стъпка по стъпка.

Оказва се, че при новия закон почти всяка сграда трябва да придобие сертификат за енергийна ефективност. Големият въпрос е може ли това да се случи и има ли подготвени хора, които да направят обследванията, пита бившият министър. Фактът, че в новия бюджет няма предвидени средства за това той определя като "политическо лицемерие".

Мнението на Агенцията по енергийна ефективност, изказано от нейния председател Таско Ерменков, е, че гражданското общество не е готово да посрещне закона по начина, по който той влиза. "На практика, всеки един гражданин, който е собственик на жилищна сграда, трябва да й направи обследване".

Според него по-големият абсурд е, че обикновените хора трябва да водят енергиен мениджмънт - да се правят доклади за това какви горива по качество и количество влизат вътре, да получават индивидуални индикативни цели за изпълнение. "Вместо да изпишем вежди, с него ще извадим очи", каза още той.

"Войната е твърде сложно и важно нещо, за да се остави само на генералите", така определи ситуацията проф. Атанас Тасев - консултант към НС. Според него новият закон обслужва европейска директива, в която се изисква сградите да придобият сертификат. "С него се дават допълнителни възможности, от които гражданите могат да се възползват", заяви той и допълни, че той е информационен материал - документ за прозрачност.

Тезата му беше защитена от бившия зам.-министър на енергетиката Ангел Минев, според когото проблемът е, че климатът се изменя и че тази цивилизация е достигнала предела на енергиен разход. По думите му изискванията на Брюксел пристигат до нас по развален телефон и под формата на фалшиви послания за хората. "Трябва да пестим енергия. Нямаме разбирането и усещането колко е важна тя за един имот", допълни той.

Източник: Нова телевизия, Снимка: БГНЕС