На 26 ноември една от ефирните телевизии обяви като водещи новини, че българската икономика е в рецесия и предстои увеличаване на безработицата. Дочух и коментар кой е виновен за тази криза. За съжаление бях само слушател, а не зрител към конкретния момент, и дори не разбрах коя медия точно представяше тази информация. Също така и не ми стана ясно дали става дума за официално оповестени данни или тя имаше само прогнозен характер.

Темата дали световната криза ще има ефект върху нашето стопанство започна да вълнува обществото едва през есенните месеци. Тя обаче е актуална още от края на 2007 г., когато единствено техническите и вълновите анализатори можеха да допуснат големия борсов срив, придружен от икономически на един по-късен етап.

Дали една икономика е в рецесия се установява чрез статистически методи. Докато обаче не бъде констатирано, че стопанската активност се свива, коментарите в тази насока могат да бъдат само под формата на хипотеза.

С прогнозиране се занимават икономисти, финансисти, фундаменталните и техническите анализатори. Какво е предимството на последните?

Техническият анализ изследва графиките на фондовите индекси, които изпреварват икономическия тренд с три до девет месеца. Следователно началото на мечите пазари е много преди да започне свиването в реалния сектор.

Очакванията за голямо пропадане на американските индекси бяха налице още в края на 2007 г. и бяха обосновани от историческата графика на DJIA на фигура 1.

На фигура 1 се вижда, че три цикъла от различен порядък имаха завършени петици вълни. Това за вълновите анализатори означава, че предстои корекция на вълните от най-високата скала. В случая това са петте римски вълни с начало 1932 г. За мнозина това би звучало абсурдно. За това ще обърна внимание на обезценката на българските индекси. Подобни сривове се случват и на развитите пазари, само че доверието в тях отслабва много по-бавно, отколкото към нововъзникналите. Логичен таргет на започналата през октомври 2007 г. корекция е нивото изрисувано с червена елипса на фигура 1.

Изказаната прогноза съвсем не означава, че спадът на фондовите пазари ще продължи директно до тези нива. Пътят на индекса до това равнище ще отнеме години. По-детайлно ще опиша своите очаквания на долните графики. На тях ще могат да бъдат осмислени перспективите в краткосрочен и средносрочен план.

Голямата картина от фигура 1 разкрива аргументите, които вълновите анализатори можехме да използваме, за да продадем направените инвестиции още в края на миналата година и да се подготвим за мечия пазар, от който може да се печели само чрез така наречените къси позиции. Едновременно с това бяхме предупредени, че икономическата обстановка ще се влошава, много преди тази информация да бъде коментирана от икономисти и финансисти.

Сериозни сигнали, че мечият пазар се ускорява, получихме през пролетта и лятото, когато във видео материал на Profit.bg коментирах предстоящ спад на индекса S&P500. Той все още може да бъде намерен в архива на медията. Графиката от 26 юни 2008 г., когато бе заснет видео анализът, показваше ясни пет вълни надолу последвани от корективна тройка нагоре и след това цената тестваше дъното направено от индекса. Фигура 2.

За всеки, който разбира от вълновия принцип на Елиът, подобна формация подсказва, че цената, с над 90% вероятност, ще продължи движението си надолу и спадът е възможно да бъде по-голям от този на вълна I. Базирайки се на тези факти и статистика, можехме да си позволим да очакваме срив през следващите седмици и дори месеци.

Днес, когато драматичните септември и октомври са вече история, е ясно на всеки, че проблемите в световната финансова и икономическа системи са огромни. За съжаление на всеки, когато това се превърне във всепризнат факт, инвеститорът е закъснял ужасно много за своето бягство от борсата. Разчитайки, че ще бъде предупреден за предстояща криза от официални бюлетини, икономисти, политици и други авторитети, мнозинството участници на пазара се оказва безпомощно да освободи своите инвестиции на печалба.

Развитието което се случи след 26 юни може да бъде разгледано на фигура 3.

Фигура 3. S&P500 на дневна база

Днес, 27 ноември, с голяма увереност може да се каже, че вълна III е вече завършена чрез своите пет вълни и сега предстои поне до коледните празници да последва корективна вълна IV. Едно последно дъно от вълна (А) можем да очакваме скоро след Нова година, малко е вероятно да е преди това. Така началото на 2009 вероятно ще възкреси надеждата, че мечият пазар вече е приключил. Дали това е така, ще разберем едва през летните месеци на следващата година, но имайки предвид графиката от фигура 1, може да се каже, че преференциалният сценарий е за възобновяване на мечия пазар след значителна корекция нагоре.

Подобна информация не може да се нарече добра новина. От нея могат да се възползват само активно търгуващите трейдъри, които умеят да извършват сложни маневри, докато търгуват.

Изхождайки от това, че мечият пазар едва ли е приключил, а само предстои да бъде коригиран, означава, че кризата, която вилнее по цял свят, е невъзможно да е към края си. Все пак фондовите индекси са тези, които първи достигат до своето дъно и месеци по-късно това се случва и с икономиката.

Колкото до вината на политиците за настъпващата криза, това е един от най-безсмислените въпроси, защото отговорът му е лишен от обективност. За първи път нашето поколение може да каже, че си имаме криза, която е предизвикана извън пределите на нашата страна. Това едва ли може да ни радва особено, защото така или иначе тя ще бъде тежка дори и за онези страни, които стоят в периферията на големите проблеми.

Днес на мнозина вече е ясно, че истинската причина за глобалната криза е кредитната експанзия, властвала през последните десетилетия. Тези, които критикуват нас-техническите анализатори, че не се позоваваме на икономически събития в своите анализи, ще могат да получат нужната логика защо свиването на реалния сектор тепърва предстои под следната форма: Когато няколко поколения в развитите държави са консумирали на кредит, идва ред на текущото да плати техния дълг. Е, на нас се пада тази чест!

Заболяването "кредитна задллъжнялост" се лекува не с още кредити, както се опитват да направят централните банки и политиците, а с повече работа, по малко консумация и връщане на заеми. Само че, уви, това противоречи на теориите, които ползват съвременните светила в областта на икономиката и финансите. Те вярват, че чрез печатането на книжни пари са изобретили перпетуум мобиле за вечна експанзия. Това, което те вечно забравят в своето уравнение, са факторите, които са истинският двигател на цивилизационния прогрес и упадък: Стремежът да печелим повече, или алчността, кара масата да взема, след като й се дава. Е, когато дойде време за връщане и е изконсумирано повече от това, което може да бъде върнато, тогава става лошо. Събужда се страхът, че ще ни бъде отнето нещо, което смятаме за свое. В икономическите формули няма такива променливи, като алчност и страх.

Едва ли някой знае, колко десетки или стотици трилиони е цялостната задлъжнялост само в САЩ, откъдето се спука кредитния балон. За това няма да се опитвам да отгатна колко време ще е нужно, за да изчезнат наливаните стотици милиарди от правителствата като вода в пясък.

Хората по света научиха за пробойните във финансовата система едва преди два месеца. Ние техническите и вълновите анализатори, разполагахме с литература, която предупреждаваше за тази опасност още преди пет години.

Междувременно лансираната от Робърт Пректър нова наука-социономика, успя да обясни едни от най-трудните за разбиране закономерности в причинно-следтсвените връзки между пазарния и икономическия трендове, разяснявайки защо пазарът винаги изпреварва икономиката. Както всяко ново познание ще са нужни поне няколко дестилетия преди академичната общност да приеме състоятелността на неговите концепции. Дотогава то ще бъде полезно на малцина и те са именно хората, занимаващи се с технически и вълнови анализ.

Подобна информация не може да бъде добра за всички, но всеки, който е изучил тези методи за прогнозиране, ще може да се облагодетелства не само от мечия пазар, а и от това да долови кога и къде да очаква неговият край. Дотогава още много пари ще бъдат погребани от хора, които са склонни да виждат дъна всеки път, когато пазарите спрат да падат за седмица или две.

Източник: www.home-traders.eu