Европейските акции и правителствените облигации регистрираха ръст, докато еврото и паундът поевтиняха на фона на спекулациите, че централните банки на Стария континент ще намалят лихвите.

Европейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 1.6% до 201.5 пункта, с което повишението му за последните три дни възлезе на 3.9%.

Паундът се понижи до най-ниска стойност от 1.447 долара, а еврото поевтиня до 1.2606 долара за евро. Британската валута се понижи и до най-ниската в историята си стойност спрямо единната валута.

Най-печеливши от очакваното намаляване на лихвите в Европа в борбата срещу забавянето на ръста на икономиките бяха тези на финансовите институции.

С по над 4% се повишиха акциите на Credit Suisse Group AG, Societe Generale SA и Barclays Plc. Британската валута се понижи до най-ниската си стойност спрямо долара от 2002 година насам.

Централната банка на Швеция понижи лихвите с повече от очакванията на анализаторите. Индонезия изненадващо понижи лихвите си, като с рекордна стойност бяха намалени те и в Нова Зеландия.

Фючърсите на щатските индекси също допринасят за положителното настроение в Европа, като тези на широкият индекс Standard & Poor's 500 са се повишили с 0.5%.

Азиатските индекси завършиха последния ден от тази седмица на положителна територия, като индексът MSCI Asia Pacific Index се повиши с 0.8%.

Индексът MSCI World Index на 23-те развити пазара се е понижил с 46% през 2008 година на фона на развихрилата се с пълна сила финансова криза.

Страните от САЩ до Великобритания и Германия се очаква да са в рецесия. Над 30 трлн. са били изтрити от стойността на глобалните финансови пазари през настоящата година.

Очакванията са Английската централна банка да намали лихвите с 1 процентен пункт до 2% на годишна база, според средните очаквания на 60 анализатора от Bloomberg.

Европейската централна банка, която също има съвещание относно лихвите днес се очаква да намали лихвите с 1 процентен пункт до 2.25% на годишна база.