Преди десет години Европа стартира един огромен експеримент, пускайки обща валута, чиято стойност първоначално падна, след което успя да се възстанови, пише АП.

С наближаването на годишнината от представянето на еврото на 1 януари 1999 г. икономистите твърдят, че новата валута е изпълнила обещанията за намаляването на разходите по заемите, облекчаването на търговията и туризма, увеличаването на растежа и заздравяването на европейската общност.

Само 11 страни бяха на линия, когато еврото беше въведено като парична единица през 1999 г., но все още не беше налично във вид на банкноти и монети. Това бяха Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия и Испания.

Банкнотите и монетите бяха добавени на 1 януари 2002 г., а досега към първоначалните 11 държави се присъединиха Кипър, Гърция, Малта и Словения. Словакия трябва да направи това на 1 януари, като така страните, в които официалната валута е еврото, ще станат 16.

В момента някои страни, като Швеция и Великобритания, които дълго време протакат въвеждането на еврото, започват да се замислят над възможността да използват общата валута.

Валутите на по-малки държави като Исландия, която не се присъедини към ЕС и Унгария, която все още не отговаря на условията за въвеждане на еврото, се обезцениха и те бяха принудени да се обърнат за помощ към Международния валутен фонд (МВФ).

Основните оплаквания на правителствата през първите 10 години на съществуване на еврото произтичат основно от факта, че Европейската централна банка прилага единна политика по отношение на лихвените проценти независимо от сътоянието на икономиката на различните страни.

Стойността на еврото падна след въвеждането му до от 1.18 долара, до само 82 цента до октомври 2000 г. ЕЦБ обаче обедини усилия заедно с Федералния резерв на САЩ и други централни банки намесвайки се на валутните пазари в подкрепа на европейската валута.

Оттогава стойността на еврото се стабилизира нараствайки до 1.6038 долара за евро през тази година. В момента едно евро се разменя за около 1.40 долара, но пък европейската валута е повишила значително стойността си спрямо британския паунд.

През последните шест години са били създадени около 15 млн. нови работни места посредство улесняването на търговията и пътуването на единния пазар. Това също така е спомогнало и за ръст на чуждестранните инвестиции. С изключение на Словакия, еврото ще се използва от около 330 млн. души, с брутен вътрешен продукт в размер на повече от 4 трлн. евро.

Страните от еврозоната в момента се наслаждават на по-голям и по ефикасен пазар на облигации с по-малък риск от обезценявания или поскъпвания на валутата.

Новите членове на ЕС като Полша, Чехия и прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония са в процес на покриване на изискванията за присъединяване към еврозоната, но кризата засега отлага надеждите им.