Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на Асоциация на българските застрахователи, ЗД „Евро Инс" АД, ЗПАД "Армеец" АД, ЗАД „Алианц България" АД, ЗК "Български имоти" АД, ЗАД "Виктория" АД, "Дженерали застраховане" АД, ЗПАД "Енергия" АД, ЗПАД „Булстрад" АД, ЗД „Бул Инс" АД, "Интерамерикан България"ЗЕАД, "Общинска застрахователна компания" АД, "ХДИ" ЗАД, ЗК "ДСК Гаранция" АД и ЗПК "Лев Инс" АД срещу Решение № 576/15.07.2008 г. на Комисията за защита на конкуренцията, с което на застрахователните дружества са наложени имуществени санкции за извършено нарушение по чл. 9, ал. 1, т. 1 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и по чл. 81, ал. 1, т. 1 от Договор за създаване на Европейската общност (ДЕО).

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщението на страните за изготвянето му.

Санкциите са наложени на застрахователните дружества във връзка с подписване от група застрахователи на Меморандум за изработване на общи позиции, предприемане на съвместни действия, създаване на благоприятни условия за развитие на дейността по сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и за извършването й при условията на лоялна конкуренция, гарантиращи защита на интересите на българското общество и на застрахователната общност.

Съдът констатира, че от анализа на текста на Меморандума в неговата цялост се налага заключението, че под формата на деклариране на привидно законосъобразни цели, жалбоподателите всъщност координирано и единно налагат такива неправомерни мерки в ценообразуването на застраховката, касаещи и двата й съставни компонента (рискова премия и комисионно възнаграждение за застрахователните посредници, спадащо към аквизиционните разходи), които безспорно са от естество сериозно да отслабят или дори ликвидират ефективната ценова конкуренция на съответния пазар, в което се изразява и значителният антиконкурентен ефект на меморандума.

Постигнатото съгласие между участниците в споразумението за установяване на унифицирана структура на тарифата по застраховката, обвързано с прилагането на механизъм за стриктен взаимен контрол за спазване на поетите ангажименти относно налагането на единен минимален размер на рисковата премия и единен максимален размер на посредническото комисионно възнаграждение, включително уговорката за недопускане на предлагането на застрахователната услуга под фиксирания ценови праг, сочи ясно и еднозначно на забранено споразумение между предприятия и на решение на сдружение на предприятия (по отношение на АБЗ), което има за цел и очакван резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар.