Румъния призова западните банки да стабилизират подразделенията си в бившите комунистически държави, информира Reuters.

Повечето банки в Румъния са собственост на чужди компании, като двете най-големи - BCR и BRD - принадлежат съответно на австрийската Erste и френската Societe Generale.

Румънският президент Траян Бъсеску вчера призова Европейската комисия да подпомогне местните банки, заявявайки, че политиката на ЕС трябва да включва "разпределянето на финансови средства за трансфери към банки, които не са в Еврозоната".

Бъсеску заяви, че Румъния не трябва да спасява банките си, затъвайки още повече в дългове, за да отмени задълженията на банките мажоритарни собственици.

"Чуждите мажоритарни собственици имат задължението да продължават да правят така, че румънските им подразделения да разполагат със средствата, нужни за финансирането на икономическите дейности на румънския пазар."

Според Бъсеску румънският банков сектор е стабилен. Печалбата на BCR и BRD за първите девет месеца на годината отчитат силен ръст.

Световната финансова криза накара несклонните да рискуват инвеститорите да продадат активите си на развиващите се пазари, което пък остави банките с чужди собственици като единствения източник на заеми за компаниите и потребителите в някои развиващи се страни.

Опасенията по отношение на банките в Източна Европа доведоха за призиви за създаването на съвместен спасителен пакет от страната на чуждите банки, местните правителства и европейските институции.

Засега няма съгласие по въпроса кой ще плати сметката поради опасения в западните държави, че спасителните планове там досега разчитат на средствата на данъкоплатците, които обаче не трябва да бъдат трасферирани в чужбина.

Миналата седмица Австрия, чиито банки са особено активни в Източна Европа, призова други страни членки на ЕС да подкрепят инициатива, насочена към подсилването на банковия сектор в региона.

Германия вече подкрепи тази идея, но заяви, че трябва да бъдат използвани само съществуващи програми на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Румъния е особено уязвима от недостига на средства в Източна Европа, тъй като разчита до голяма степен на чужди средства за попълване на търговския си дефицит. Две рейтингови агенции вече поставиха румънските държавни облигации в категорията високорискови.

Това и очакванията за драстичен икономически спад накараха икономисти да прогнозират, че Букурещ ще трябва да моли за чужди средства под формата на сделки, като тези, сключени между МВФ и Унгария и Латвия. Страната засега не е отправила подобна молба официално.