С близо половин процент се е увеличил делът на лошите жилищни кредити през миналата година, а почти с цял процент делът на потребителските заеми, които не се погасяват редовно или изобщо не се изплащат.

Няколко поредни скока на лихвените проценти само за една година. Съкратени производства и хора. Ето как тези събития се отразяват на дела на кредитите, които не се изплащат редовно.

В групата на лошите и преструктурирани кредити попадат тези под наблюдение заради закъснение във вноската от 31 дни. За необслужвани се считат, когато има забавяне между 61 и 90 дни. След това те стават "загуба".

"Като цяло данните за 2008 година показват, че нямаме драстични промени в показателите. Все още тези над 90 дни се променят от 2 на 2.4% между септември и декември 2008 година, в най-драматичния момент за банковата система", информира Калин Христов от БНБ.

Според Централната банка отбелязаното през календарната 2008 г. увеличение в дела на лошите кредити не показва тревожна тенденция. Въпреки тежкия период от септември насам се оценява, че хората и фирмите са разполагали с ресурс да си изплащат кредитите, а банковата система е с печалба от близо милиард и 400 милиона лева.

"Това, което е неизвестно, е как ще се държи нашата икономика през 2009 година, след свиването на европейската икономика, на икономиката в САЩ и Азия, как ще преодолеем това свиване. Вероятно обслужването на кредитите ще се влоши по два канала - когато хората губят работата си и от фирми, които изпитват затруднения от свиването на пазарите. Но именно това е нашата роля - да променим регулацията, за да станат търговските банки по-гъвкави да предоговарят кредити с клиентите си, за да получават разсрочване, за да могат да преминат през този тежък период", се казва още в становището на БНБ.

Източник: bTV