Покупките на търговски недвижими имоти се очаква да се понижат с 5.3% в световен мащаб през тази година и да достигнат 412 млрд. долара, прогнозират от консултантската компания Cushman & Wakefield.

Липсата на финансиране е довело до това инвестициите в търговски имоти да се понижат с 59% до ниво от 435 млрд. долара през изминалата година, или най-ниското им ниво от 2004 година насам.

Банките значително са затегнали изискванията си за отпускане на кредити, на фона на глобалната финансова и ипотечна криза, както и кризата, свързана с недвижимите имоти.

Загубите за световните финансови институции в световен мащаб от отписване на активи са достигнали значителните 1.1 трлн. Долара. В същото време рецесията, започнала вече в САЩ и Европа, засяга сериозно търсенето на търговски площи.

Развиващите се пазари допринасят за 22% от глобалните инвестиции в търговски имоти, на фона на едва 9% през 2006 година.

Най-голямото понижение на инвестициите в недвижими имоти през изминалата година напълно логично е било регистрирано в САЩ. Те са намалели с 73% до 116 млрд. долара. В Европа понижението е възлязло на 52% до 178 млрд. долара, докато в Азия то е в размер на 45% до 131 млрд. долара.

САЩ е заемал 25% от пазара на сделки с имоти, докато Китай е привлякъл 50.3 млрд. долара. Великобритания остава най-големият европейски пазар със сделки на стойност 37.1 млрд. долара.

Стойността на търговските имоти в Европа се е понижила с най-много, като лихвите по кредитите са нараснали с 111 базисни пункта през изминалата година, на фона на средното повишение от 31 базисни пункта за лихвите в Северна Америка, сочи още направеното изследване.