Руският пазар, който бе най-големият развиващ се пазар за корпоративни облигации, изпитва сериозни затруднения.

Спадът на цените на суровините и по-специално на петрола, както и повишението шест пъти на лихвите, е довело до това нито една руска компания да не набере нужните й средства от облигационния пазар от август насам.

За сравнение над 200 компании от Южна Америка и Азия са набрали близо 80 млрд. долара от продажби на облигации за същия период.

Доходността по облигациите на базираните в Москва руски компании Transcapitalbank и JSC AIKB Tatfondbank, които са с падеж през следващата година са с доходност от 80% към момента, спрямо 12% през август.

Първичният облигационен пазар е тотално замразен, коментират специалисти от ING Groep NV в Москва. От там твърдят, че не биха се изненадали през по-голямата част от настоящата година да не ставаме свидетели на търговия.

Това може да принуди руските компании да разчитат на правителството почти изцяло за нужното им финансиране, или в противен случай могат да изпаднат в банкрут.

Международните банки са предложили обсъждане на ситуацията с руските компании, които дължат около 400 млрд. долара в следващите четири години по издадени от тях облигации, според данни на Руската Асоциация на Регионалните Банки.

Финансирането замръзна, след като цената на уралския петрол, който е основна суровина се е понижила с 69% спрямо постигнатия си през юли миналата година рекорд.