Ислямското финансиране и банкиране трябва да се развие като алтернатива на дискредитирания бизнес-модел на Уолстрийт, реши Световният ислямски икономически форум при закриването си в Индонезия, съобщи АФП.

Повече от 1550 делегати, включващи премиери, президенти, принцове и шейхове от 38 страни издадоха декларация, призоваваща Ислямската банка за развитие да застане начело в развитието на ислямските финанси.

Те призоваха и за "ефективно регулиране" на светската глобална финансова индустрия, за да се "минимизират рисковете и фалитите" след колапса на Уолстрийт, предизвикан от провала на недвижимия сектор в САЩ. Декларацията изрази подкрепа за "развитието на ислямските финанси и банкиране като алтернатива на конвенционалната финансова система".

Призовават се "правителствата и ислямските банки да разширят микро-кредити в съответствие с шериатските (ислямски) норми".

Председателят на Фондацията на световния ислямски икономически форум Тун Муса Хитам заяви, че "декларацията има списък с политически препоръки които, ако бъдат приложени широко, ще позволят истинска промяна в мюсюлманския и немюсюлманския свят".

Петият ислямски икономически форум беше открит в понеделник в Индонезия, страната с най-голямо мюсюлманско население и най-голямата икономика на Югоизточна Азия.

Източник: БГНЕС