Изземанията на жилищата на собствениците в САЩ , които не могат да изплащат ипотеките си, са довели до увеличение на продажбите на жилища в страната със 7% през 2008 г., информира Reuters, позовавайки се на данни на компанията Radar Logic. Продажбите на жилища в САЩ отчитат спад от 40% в предходната година, докато през 2008 г. купувачите са били изкушени от големите отстъпки и ниските лихвени проценти по заемите.

Продажбите на иззети жилища на търгове или от страна на различни финансови институции са скочили със 177% миналата година, докато всички останали продажби в 25-те метрополисни района, които следи Radar Logic, са паднали със 17%.

Продажбите на иззети домове са съставлявали около една трета от дейността на пазара през миналата година.

Жилищният пазар в САЩ се срина от рекордните нива през 2006 г. след като броят на непродадените жилища, в това число иззетите жилища на нередовни платци и новото строителство, нарасна.

Цените във всички 25 метрополисни района падат, сваляйки индекса на Radar Logic с 22% за миналата година.

Най-големият ръст в продажбите се отчита в районите с най-голям годишен спад в цените на жилищата - Калифорния, Невада, Аризона и Флорида.

В Калифорния продажбите на жилища, иззети след прекратяването на ипотеки, са съставлявали 47% от всички продажби през декември, като година по-рано делът им е възлизал на 23%.

Падащите лихвени проценти по ипотечните кредити също спомагат за увеличаването на продажбите. Средната лихва от 5.1% по 30-годишните ипотеки на Freddie Mac е най-ниската, откакто компанията започва да води статистика през 1971 г.

По-ниските лихви по ипотеките намаляват месечните плащания, но не помагат на потенциалните собственици на домове да съберат постоянно увеличаващата се първоначална вноска, която банките изискват.

Има признаци за оптимизъм, че програмата на президента Барак Обама за сектора, която е на стойност 275 млрд. долара, ще помогне на пазара да се съвземе. Програмата има за цел да намали броя на иззетите жилища и да свали лихвите по ипотечните кредити.

Последната лоша новини от жилищния пазар в САЩ е свързана с продажбите на съществуващи домове, които през януари отчитат рязък спад.

На пазара все още има три основни проблема и това са свръхпредлагането на непродадени домове, ограниченият достъп до ипотечни кредити и нежеланието на продавачите на жилища, които не са в затруднено положение, да намалят цените им, според Майкъл Фидър, главен изпълнителен директор на Radar Logic.

Ако нещата се подобрят в тези три аспекта, пазарът ще тръгне нагоре, смята той.

Още по темата:

Продажбите на жилища в САЩ с нов минимум през януари