Пет централни банки и регулаторни органи от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) призоваха за по-голямо разграничение по отношение на икономическото и финансовото развитие на техните държави от страна на инвеститорите, информира Bloomberg.

Информацията по отношение на експозицията на западните банки в Източна Европа често е "опростявана и подвеждаща и би могла да има отрицателна последици за банките, развиващи дейност в тези страни," заявяват централните банки на България, Чехия, Румъния и Словакия, както и полският финансов регулатор, в изявлението, публикувано на сайта на словашката централна банка.

Групата отхвърля инициативите за предупреждение за рисковете във финансовите системи в региона, заявявайки, че банковите регулатори в отделните държави са способни да реагират адекватно на ситуацията на съответните пазари.

Опасенията по отношение на стабилността на банковите системи в Източна Европа нараства, тъй като икономиките в региона, които в голямата си част са експортно ориентирани, вече изпитват последиците от световния икономически спад.

Банки като Erste Bank AG, UniCredit SpA и KBC Groep NV, които имат подразделения в Източна Европа, подложиха под натиск ЕС да организира помощ за региона. От Съюза обаче отхвърлиха призивите за план за финансова помощ в Източна Европа.

През тази година в региона ще има рецесия, тъй като търсенето на износни продукти пада, прогнозираха от Международният валутен фонд през януари. Икономиките ще се свият с 0.4%, според прогнозата на МВФ. Икономическият спад заедно с нарастващата безработица и обезценяващите се валути засилва риска от увеличава на броя на хората, които няма да могат да обслужват кредитите си.

От рейтинговата агенция Moody's Investors Service заявиха на 17 февруари, че рейтингът на някои от най-големите европейски банки може да бъде понижен поради кредитите в Източна Европа.

Вижте още:

Последва икономическо разграничение в Източна Европа

ЕС трябва да плати цената, за да задържи бедните роднини