През нощта е било постигнато ново споразумение за придобиването на 75% от белгийската банка Fortis от френската BNP Paribas, съобщава Reutеrs по информация на белгийското правителство.

Това беше третият опит за споразумение, след като Fortis се сблъска с финансови трудности. Остава то да бъде одобрено от акционерите в белгийската финансова институция.

Споразумението трябва да сложи край на сагата Fortisgate,разтърсила и без това твърде сложния политически живот на Белгия, както и да доведе до създаването на най-голямата депозитна банка в еврозоната.

"За нас е много важно след придобиването на BNL в Италия през 2006 г., BNP Paribas да има, не бива да забравяме Люксембург, присъствие на четири пазара в Европа", каза генералният изпълнителен директор на френската банка,-Това ще доведе до нарастване на размерите ни по отношение на депозитите, кредитите, управлението на активи и е логична стъпка в нашата стратегия за развитие".

Проектът на споразумението предвижда Fortis Banque да придобие и 25% от Fortis Assurance Belgique на стойност 1.38 млрд. евро с банкови гаранции от BNP.

Максималната експозиция на токсични активи на Fortis Holding е сведено до 1.76 млрд. евро, като гаранцията на белгийската държава върху дълга на банката беше на намлена на 4.36 млрд. евро от 5 млрд.

За компенсация френската банка ще получи 1.5 млрд. евро гаранция за покриване на загуби над 3.5 млрд. евро от портфейла от рисковите активи на Fortis, както и подкрепа на капитала на банката с до 2 млрд. евро, ако отношението между капитал и рисково претеглени активи падне под 9.2% в следващите три години.

Слуховете за сделката повишиха стойността на акциите на Fortis с 13.34% в петък до 0.96 евро за акция, докато тези на BNP Paribas загубиха 5.42% до 21.73 евро за акция.