Най-голямата европейска банка HSBC Holdings Plc набра около 17.7 млрд. долара, след като акционерите са за закупили 97% от най-голямата емисия права, издавана някога във Великобритания, информира Bloomberg.

HSBC е продала акциите на съществуващите си инвеститори по 254 пенса за брой, което е с 41% по-малко от цената им на затваряне от 3 април в Лондон.

HSBC е заделила около 53 млрд. долара за покриване на лошите си заеми през последните три години, но избягна приемането на държавна помощ, за разлика от конкурентите си Royal Bank of Scotland Group Plc и Lloyds Banking Group Plc. В Хонконг, където се намират около една трета от акционерите на HSBC, в продажбата са участвали повече от 98% от инвеститорите, след като местни магнати, между които и Ли Ка-шинг, препоръчаха акциите.

HSBC ще използва набраните средства, за да увеличи капитала си и да финансира придобивания, които съвпадат със стратегията й за разрастване на развиващите се пазари.

Набраните средства увеличават първичната капиталова адекватност (Tier 1) на HSBC до 9.8%, в сравнение с 8.3% преди това.

От банката обявиха, че са се срещнали с повече от 350 институционални инвеститори, за да промотират емисията. Ли, който е най-богатият човек в Хонконг, и други милиардери от града ще запишат акции за поне 1.1 млрд. долара.

Акциите на HSBC се обезцениха с 5.3%, до 434.5 пенса за брой в Лондон на 3 април. Книжата са загубили 42% от стойността си през последната година, давайки на компанията пазарна оценка от 52.8 млрд. паунда (78.3 млрд. долара), което я прави по-голяма от RBS, Lloyds и Barclays Plc взети заедно.

Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. са основните поематели на емисията на HSBC.