Високопоставени служители на Европейската централна банка (ЕЦБ) обявиха, че може да използват нови инструменти, за да подкрепят икономиката, след като финансовите министри от ЕС не можаха да постигнат съгласие за преразглеждане на банковия надзор, информира Bloomberg.

ЕЦБ проучва какво друго може да направи, за да съживи кредитирането и икономическия растеж, тъй като лихвените проценти доближават долен праг, казват членовете на управителния съвет на банката Ги Куаден и Майкъл Бонело в Прага. "Когато са достигнати рекордно ниски нива на лихвените проценти, трябва да се обмислят всички възможности", смята Бонело.

Управителите на централни банки и финансовите министри от 27-те страни членки на ЕС, които се срещнаха в Прага на 3 и 4 април, не можаха да се договорят за план, който да даде на ЕЦБ по-големи правомощия в банковия надзор.

ЕЦБ може да намали основната си лихва под сегашното й ниво от 1.25%, според Куаден. Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише даде индикации миналата седмица, че 1% може да бъде най-ниската стойност и обяви, че решението за новите мерки ще дойде следващия месец.

ЕЦБ изостава в това отношение от Федералния резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания, намалиха основните си лихва почти до нула и наливат средства в икономиките, като купуват държавни облигации и корпоративни ценни книжа.

Великобритания се противопостави на опитите за създаване на комисия управлявана от ЕЦБ, която да следи икономическите рискове в ЕС. Страната също така отхвърли плана за даването на правомощия на нови агенции на ЕС да отменят решения на национални банкови и застрахователни регулатори.

Европа може би върви към по-дълбока рецесия, тъй като световният икономически спад намалява търсенето за износни стоки и принуждава компаниите да ограничават производството и да уволняват служители. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обяви миналата седмица, че очаква икономиката в Еврозоната да се свие до 4.1% през тази година.

ЕЦБ намали основната си лихва с 3 процентни пункта от началото на октомври досега. Бонело, който оглавява централната банка на Малта, смята, че ЕЦБ вече е направила много, за да подпомогне изпитващата затруднения икономика.