"Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече има политика за саниране на многоетажните жилищни сгради", каза зам.-министърът Калин Рогачев по време на откриването на дискусията "За и против частичното саниране".

За осъществяването на тази цел обаче са необходими най-малко още 4 млрд. лв., каза още Рогачев.

Стефан Кинарев - председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, допълни, че сумата може да се окаже дори по-висока, защото част от сградите се намират в много лошо състояние. Санирането може да достигне 40% от стойността им, обясни той.

За ремонта на някои от най-старите сгради е необходимо те дори да бъдат опразнени, а хората, живеещи в тях, едва ли ще имат финансова възможност да го направят, каза още Кинарев.

В някои страни като Германия например този проблем се решава с настаняване на живущите в жилища или бунгала в непосредствена близост до самите сгради, коментираха участници.

Според изпълнителния директор на Асоциацията за реновиране на етажната собственост Ангел Минев единствено промяна в сегашния закон за устройство на територията ще може премахне отделното саниране, каквото се прави в момента.

В България има и много необитаеми от много години жилища и отдавна не е ясно кой е собственикът им, което също се оказва голям проблем, каза още Минев.