В момента тече силна конкуренция сред банките за привличане на средства, като потребителите са облъчвани от всевъзможни рекламни послания за многообразни депозити. Институциите са надпреварват да предлагат продукти със свежи имена и се опитват да изтъкнат все по-високи лихви.

В този материал ние обаче ще предупредим обикновения спестител, че внимателно трябва да чете условията, за които тази висока лихва е в сила, както и за периода, за който важи.

Голяма част от рекламите обявяват лихва от „до" определен лихвен процент, докато бързо течащ текст с миниатюрни букви прелита долу на екрана.

Какво обикновено пише в този текст?

За получаването на максималната лихва има множество условия, като обикновено се изисква сумата на депозита да е над определено ниво - достигат се нива до над 100 хил. лв. Основното, което не трябва да подлъгва потребителите е лихвата и срокът на депозита.

Все още има хора, които смятат, че като се рекламира 8% лихва за тримесечен депозит, те ще я получат за този период. Лихвата обявявана от банките е винаги на годишна база. Т.е. за тези три месеца спестителят ще получи 2% върху средствата си, след края на периода.

Другото, което трябва да се има предвид, е че след изтичане на срока на промоционалната лихва, депозитът се подновява автоматично в друг, обикновено при стандартните условия на банките и съответно доста по-ниска лихва. Така в посочения горе случай, след изтичането на първите три месеца вложителят, ако не отиде до банката да направи нов депозит при наличните в този момент оферти, ще се окаже със стандартен депозит от да речем 4-5% годишна лихва.

Друг похват използван при привличането на клиенти е рекламирането на депозити с растяща лихва „до" Х процента. В случая висока лихва се начислява в последния период на срока, като реалната за целия период е доста по-ниска. При месечни периоди разликата може да е много голяма - не е проблем за банката да обяви в 12 месец лихва от 15%, а в останалите 11 да е в рамките на 5-7 на сто, на които нива би била и средната за целия период.

Потребителят също трябва да внимава за таксите, които банките начисляват и които биха могли значително намалят доходността им. В повечето случай не се начисляват такси за откриване и закриване на депозитни сметки, но те не са изключени.

Комисиони не се начисляват при теглене на падежа на депозитите, но се начисляват ако се теглят преди това и при суми над дадено ниво. За теглене без заявка на големи суми комисионите са още по-високи (изчисляват се в проценти). Възможно е наличието и на такси при внасяне на суми над даден лимит, но при депозити обикновено не се срещат.

За финал трябва да споменем, че в условията си банките задължително включват и текста, че институцията си запазват правото да променя условията по всяко време и то без предизвестие за клиентите.