Когато вземате решение дали да ползвате и откъде да изтеглите заем, знаете ли предварително в края на периода на кредита каква ще е сумата, която ще върнете? Знаете ли в какви случаи можете да погасите кредита предсрочно без такса и кога не? На тези и подобни въпроси трябва да даде отговор новият Закон за потребителските кредити, който се подготвя.

Някои от финансовите институции и сега дават информация за това колко пари общо ще върнете към датата на периода на плащане, други - не. Но дори когато дават тези данни, между различните заемодатели има разминаване в типовете погасителни планове.

"Банките, например, работят на годишна основа. Докато небанковите институции дават погасителен план в седмици или в месеци. За хората наистина е трудно да се ориентират кое е по-добро", заяви Деян Василев.

Очаква се бъдещият закон за потребителските кредити да отмени ангажимента на клиента да се специализира в изчисляване на годишния процент на разходите на една кредитна институция, както и да сравнява трудносравними параметри.

Още не е ясно каква ще е, според чакания закон, съдбата на наказателните такси за предсрочно погасяване на ипотечните кредити - дали ще има различни условия в зависимост от това фиксирана или плаваща е лихвата по кредита и дали със собствени средства се погасява жилищния заем или с нова ипотека.

Наблюденията на кредитните консултанти показват, че въпреки, че вече е в сила, не всички банки спазват правилото да няма наказателна лихва при предсрочно погасяване на потребителски заем.

Източник: bTV

Още по темата:

Потребителски кредити ще могат да се прекъсват до 14 дни?