Съпоставянето на два актива е широко използван метод за анализ, но дали той е ефективен е съвсем отделен въпрос. Ето един пример демонстриращ слабостта на този подход към пазарите:

„Доларът губи статута на валута-убежище"

Именно силния отскок на пазара на акции през изминалата седмица беше в основата на солидния спад на долара"

Тоест, той счита, че ако фондовите пазари покачват то долара ще пада. За да се доверя на подобно твърдение бих искал да имам по-сериозни аргументи в негова подкрепа.

На фигура 1 са съпоставени графиките на фондовия индекс S&P500 и валутната двойка EUR/USD от 1985 г. до наши дни. Фактите са следните: от 1985 г. до 1992 г. индекса е покачвал, а долара е падал; от 1992 г. до 2000 г. в продължение на осем години индекса е направил огромен възход, като през същото време долара е регистрирал най-голямото си покачване спрямо еврото; от 2000 г. до края на 2002 г. индекса е пропадал, доларът също; от 2002 г. до 2007 г. индексът е покачвал доларът поевтинявал. Дори през периодите, когато доларът е „изпълнявал" въпросната зависимост може да се забележи, че има солидни отклонения от нея или разминавания с месеци и години. Например през периода 87-89 индекса е качвал, доларът също; от края на 2004 г. до края на 2005 г. отново двата инструмена нарастват в синхрон.

Фигура 1

Заключението от импровизирания експеримент е, че търсенето на негативна корелация между долара и пазарът на акции е безсмислено упражнение.

Взаимовръзки между два отделни актива може да търсим само когато те са от един сектор. Например, между два фондови индекса, между две валутни двойки, в която едната е долар или евро, между злато и сребро.

Защо въпреки това от години много анализатори продължават да ни убеждават за несъществуващи връзки? Причината е в стремежа на всеки човек да рационализира живота си. С други думи правим опити да открием временна корелация и да я обявим за меродавна. След като тя спре да работи си намираме друга.

Ако една зависимост е лесна за откриване, всеки може да я открие и да я ползва, след което тя спира да работи. На пазара вечно ще работят само онези правила, които са описани от техническия анализ и вълновата теория. Те се основават на природни закони и сложни за изучаване закономерности, които малцина имат търпението да изучат. Именно на тях разчитаме когато решаваме кога да купуваме или продаваме.

Един от сериозните аргументи в полза на поскъпващ, а не на поевтиняващ долар произлиза именно от правилата в техническия анализ. Имам предвид, че тренда на щатската валута е възходящ от лятото на 2008 г. и след като не намираме сигнали за приключване му, вероятността той да продължи е по-голяма отколкото да се преобърне.

Валентин Вълканов www.home-traders.eu