Противоречиви са прогнозите на специалистите относно пазара на недвижими имоти в страната ни, но като цяло очакванията са за забавяне на ръста на сектора, след седем години на силно повишение.

Доклад на консултантската агенция Jones Lang LaSelle прогнозира, че настоящата година ще е изключително тежка за пазара на недвижимите имоти в България и Румъния, двете най-нови членки на Европейски съюз, присъединили се през 2007 година.

В двете страни се наблюдава вече силна стагнация при сделките с недвижими имоти и особено на жилищни и търговски имоти.

В доклада на агенцията се казва още, че е възможно тежките времена за сектора на имотите за двете страни да продължат и да станем свидетели на по-нататъшно понижение в цените на с до 20%, особено в столиците София и Букурещ.

В края на миналата година цените на жилищата в България са се понижили за пръв път от седем години насам, като спадът е бил в размер на 4.1% на тримесечна база. В София понижението е било в размер на 3.9%, се казва още в изследването.

На годишна база обаче, цените на имотите са отбелязали ръст през последното тримесечие на миналата година, повишавайки се с 12.4%.

В условията на актуалната среда в сектора, много от проектите, предлагани на пазарите в България и Румъния, не срещат критериите на търсенето, се сочи още в доклада.

Глобалната имотна криза е довела до отлив на чуждестранни инвестиции, като чуждестранните инвеститори са станали значително по-консервативни и внимателни към пазарите на развиващите се страни.

Въпреки известния негативизъм обаче, от Jones Lang LaSelle все още са оптимистично настроени като цяло за пазара ни на имоти, като от там изразяват мнение, че страната ни е най-добра локация за инвестиции и аутсорсване на бизнеса на компаниите от Западна Европа.

Сред основните ни предимства се сочат ниските цени на недвижимите имоти, евтината и квалифицирана работна сила, както и добрата данъчна среда.

Стабилната икономическа и политическа система, както и членството ни в ЕС и НАТО, са други положителни страни на страната ни.

Средното почасово заплащане в страната ни възлиза на 2.09 евро на час през 2007 година, като се очаква да се повиши до 2.95 евро на час през 2012 година, се казва още в доклада.

Припомняме, че вчера агенция Аристо представи доклад, в който прогнозира спад на цените на имотите у нас с 25% до края на 2009 г.

Още по темата:

Анализ: Цените на жилищата у нас падат с 25% през 2009 г.?