Русия прояви готовност да финансира АЕЦ "Белене", докато RWE стане готова да се включи като това ще стане през тази година, каза в интервю за БНР заместник-външния министър Милен Керемедчиев. Той коментира още, че по отношение на газопровода "Южен поток" България е успяла да защити позицията си, която има още от 2006 година. Според Керемедчиев е добре страната ни да участва в различни енергийни проекти.

"Все пак не само "Южен поток" е на картата на България. Вие знаете, че след Енергийния форум, и проектът "Набуко" получи своята сериозна подкрепа и от САЩ, и от ЕС, така че едва ли някой би могъл да изчисли какви са ползите за транзита, който минава през България.

Но при всички положения колкото повече проекти, толкова повече България става сериозен център за пренос на енергийни източници от една страна. Защото все пак там се говореше и за "Белене", и за проекта "Бургас-Александруполис". Тоест колкото повече проекта на българска територия, толкова повече България става или се връща, като един от сериозните енергийни играчи на европейския пазар", каза още Керемедчиев.

"Даването на "зелена светлина" на "Южен поток" е от изключителна важност за Русия и България", пък бяха думите на депутата от БНД Йордан Костадинов.

"АЕЦ "Белене" е един бонус, който ни дадоха руснаците. Затова да се подпише договорът за "Южен поток". Изключително важно е построяването на "Южен поток", защото, каквото и да си говорим много е важно кой ще построи първата тръба, тръбата на "Набуко" или тръбата на "Южен поток". Защото, както и да смятаме 60 млрд. кубически метра газ не могат да се съберат в двете. Газта просто идва от едно и също място".

Междувременно темата за посещението на българския премиер в Русия намира противоречиво отражение в руските и западните медии. Докато за едни тя е преодоляване на "газовите спорове", други я определят като сигнал за навлизане на отношенията в задънена улица.

Вчера руският премиер Владимир Путин отрече да има разногласия по проекта "Южен поток", макар че според анализаторите именно това беше причината за отсъствието му от енергийния форум с София. Договорът за газопровода ще бъде подписан през май, стана ясно на срещата. "С подписването на споразумението ще се уредят отношенията между газовите компании на двете държави - Българския енергиен холдинг и „Газпром", до създаването на общото акционерно дружество. Удовлетворен съм, че след разговорите ни с премиера Владимир Путин вчера преговорите придобиха нова динамика", заяви след срещата Станишев, цитиран от правителствената информационна служба.

Русия изрази готовност и за отпускането на заем за строителството на АЕЦ-Белене.

От българска страна Сергей Станишев заяви, че страната ни няма да намалява доставките на природен газ от Русия и че "според условията на договора за 2006 - 2030 г. са предвидени 17 млрд. кубични метра годишно".

Въпреки това руския в. "Время новостей" днес коментира, че "Русия и България не успяха да разрешат газовия въпрос". Според изданието българската страна е заинтересована от бързото подписване на споразумението за "Южен поток", още повече че засилването на политическото напрежение на фона на парламентарните избори е неизогодно за нея, но София не може да си позволи такъв жест в отношенията си с „Газпром" (б. ред.-предоставяне на българската газопреносна мрежа за нуждите на проекта),, тъй като на 8 май в Прага ще се проведе поредната среща на върха за конкурентния проект за газопровода „Набуко".

Под заглавие "Правителствен подход - България е готова да строи "Южен поток" финансовото издание "РБК Дейли" заявява, че "могат да възникнат нови пречки пред проекта освен разногласията с транзитните страни - дефицит на ресурсна база на фона на конфликта с Туркменистан и недостиг на финансирането, отчитайки въздействието на кризата върху "Газпром"

"София поиска от Русия сключването на нов, по-изгоден за нея договор за доставките на газ, увеличаване на транзитните такси и гаранции за доставките на газ в страната чрез алтернативни маршрути в случай на повторение на газовата криза. По какъв начин и доколко българските претенции са били удовлетворени по време на срещата между двамата премиери, за момента не е известно. Но Владимир Путин твърдо заяви, че "вече няма никакви разногласия".

По думите му, документът, регулиращ отношенията между "Газпром" и Българския енергиен холдинг за строителството на "Южен поток", в близко бъдеще ще бъде парафиран и до средата на май подписан. От своя страна, Сергей Станишев отбеляза, че по време на преговорите са били взети предвид предложенията и корекциите, важни за българската страна", пише още изданието.

Основен акцент за западните медии, отразили визитата, е изказването на Путин за "изгладените разногласия".

Евронюз коментира, че двата негийни проекта "Южен поток" и "Набуко" са конкурентни и "и двата проекта имат нужда от България, защото тя има стратегическо положение между богатата на газ Русия и потребителите в Средна Азия и Европа, Европа, в която 25% от газа се доставя от Русия".