Точно когато светът започва да оценява най-големите китайски банки, необременени от активите на Уолстрийт и подсилени от рекордно кредитиране през първото тримесечие, някои анализатори твърдят, че това е прекалено хубаво, за да е истина, пише Bloomberg.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd., China Construction Bank Corp. и Bank of China Ltd., които са три от четирите най-големи банки в света по пазарна стойност, оглавяват ръста в кредитирането, насочено към инвестиции в строенето на ж.п. линии, пътища и пристанища. Подобно кредитиране, направлявано от държавата обаче води до увеличаването на лошите кредити в страната през 90-те години на миналия век. Спасяването на системата впоследствие струваше 650 млрд. долара и отне на Китай 10 години.

Китайските банки утроиха кредитирането си за първото тримесечие до 670 млрд. долара, като част от пакета на правителството за стимулиране на икономиката.

ICBC е отпуснала 636.4 млрд. юана (93.3 млрд. долара) нови заеми през първото тримесечие, което е почти с четири пъти повече в сравнение със същия период на 2008 г. и повече от общата стойност на кредитите отпуснати от банката за цялата миналата година. China Construction е предложила 521 млрд. юана нови кредити за първите три месеца, в сравнение със 161 млрд. юана година по-рано. Bank of China е отпуснала 511 млрд. юана заеми, което е повече от двойно увеличение на годишна база. Трите банки са държавни и са базирани в Пекин.

Може да минат три години преди ръстът в кредитиране да бъде отразен напълно в статистиката за лошите кредити, което е двойно по-дълъг период в сравнение с другите страни.

Пакетът за стимулиране на китайската икономика на стойност 4 трлн. юана изисква по-малко от 1 трлн. юана кредитиране годишно, според анализатори от Deutsche Bank. Банките са отпуснали 1.89 трлн. юана само през март.

Лошите кредити на китайските банки са намалели с 10.7 млрд. юана през първото тримесечие, до 549.5 млрд. юана, според банковия регулатор на страната. Делът на лошите кредити е намалял с 0.38 процентни пункта, до 2.04% от всички кредити.

Понижението на лошите кредити е изненадващо, като се има предвид увеличението на фалитите на малки и средни предприятия по крайбрежието. Поне 7.5% от 42-та милиона малки и средни предприятие са преустановили окончателно или временно дейността си до края на миналата година, а около 30 млн. миграционни работници са загубили работата си, сочи официалната статистика.

Някои анализатори се надяват, че това е отражение на подобреното ниво на управление на риска от страна на банките, но има една година време преди лошите заеми да започнат да излизат наяве.

Спадът на лошите кредити не е отражение на по-доброто управление на риска, според Уън Чунлин, анализатор във Fitch Ratings. Това по-скоро е резултат от това, че банките са отписали кредити, които по-рано са били определени като необслужвани и са ги премахнали от счетоводните си баланси.

Дори и кредитирането на местните правителства може да бъде рисковано, според Ма Джун, главен икономист на Deutsche Bank за Китай, такива заеми обикновено са със срок от повече от пет години и може да не бъдат изплатени изцяло.

Bank of China, която отпуска най-много кредити деноминирани в чужда валута в Китай, се съгласи на 15 април да заеме 15 млрд. юана на провинция Жеянг за изпълнението на проекти свързани с водоснабдяване и водопречистване. Шест дена по-късно, банката отпусна 200 млрд. юана на провинция Хебей в подкрепа на икономически и социални проекти.

Guangdong International Trust & Investment Corp., която е вземала заеми от името на провинция Гуандонг в югоизточен Китай, фалира през 1998, оставяйки кредиторите си, между които германската Dresdner Bank AG и щатската Bank One Corp с неплатени облигации за 3 млрд. долара. Това е и първият случай, в който китайските власти не спасяват един от държавните тръстове.

Ако настоящият пакет за стимулиране на икономиката не успее да изпълни целта си, много от отпусканите сега заеми обаче ще се станат необслужвани, което може да създаде сериозни проблеми на китайските банки.