На пазарът у нас се появяват все по-привлекателни оферти за покупки на жилища в условията на криза и силен спад в цените на имотите в световен мащаб.

Много специалисти съветват, че моментът е подходящ за купуване на имоти. Ако въпреки тежката среда се чувствате уверени в сигурността на вашия доход и подмамени от множеството разнообразни предложения, решите да закупите имот, ето няколко неща, които не бива да правите.

1. Не капарирайте имот, ако не сте сигурни, че банката ще ви отпусне кредит.

Подобна грешка направиха много хора преди една две години, когато разполагаха със средства. Те оставяха капаро или платиха значителна първоначална вноска за имот "на зелено", с идеята на по-късен етап да изтеглят кредит.

Ситуацията обаче, коренно се промени, а финансовата криза доведе до това банките тотално да замразят отпускането на кредити. На голяма част от тези хора им бяха отказани заеми, а в момента строителството е на етап, когато по договор трябва да се правят следващите значителни вноски.

Най-вероятно един голям процент от изпадналите в подобна ситуация няма да срещнат разбиране от строителя си и ще загубят огромна част от платените вече средства, поради неспазването на клаузите в договорите си.

2. Не се развеждайте.

Колкото и странно да звучи, има голяма доза логика. Освен, че ще ви спести разправии, такси за адвокати и съдии, това значително ще влоши и финансовото ви състояние. В крайна сметка, ако не се разберете по нормален начин, ще се наложи съдът да продава имота ви, най-вероятно на цена под пазарната, а това което ще ви остане, едва ли ще стигне да върнете парите на банката.

Изследване в САЩ сочи, че доходът на разведените пада средно със 77%. В същото време тези, които са женени са с богатство средно с 93% повече от хората живеещи самостоятелно, или разведените.

3. Не залагайте на най-оптимистични варианти.

Явно няма да ви е лесно сами да си купите имот, освен ако някои не ви е оставил наследство или не сте спестявали 25-30 години. Прибягването до кредит в много случаи е почти наложително. Хората обаче, често не преценяват точно какъв по размер кредит могат да си позволят, тоест каква част от дохода си могат да отделят за вноска.

На много хора им се иска да имат по-голям имот, отколкото реално им трябва. Тръгнете отзад напред. Първо определете дохода си, сметнете постоянните си разходи (все пак трябва и да се храните) и чак тогава определете колко можете да си позволите да връщате всеки месец. Не забравяйте, че обикновено става въпрос и за период от 20 години, така че си оставете и аванс - не се знае след пет години какво ще ви се поиска.

4. Не смятайте доходи, които са временни или несигурни, залагайте бъдещи разходи.

Не включвайте в бюджета си доходи от втора работа, от сезонен труд или еднократни приходи. Помислете и малко напред в бъдещето. Младите семейства най-вероятно ще имат деца, което означава загуба на част от дохода, както и повишаване на разходното перо.

5. Не правете други значителни покупки.

Ясно е, че всеки си мечтае за нова кола. Да си купите такава в момент на криза и особено, ако планирате покупка и на имот е меко казано неразумно. Това може да ви постави в ситуация, при която банката ще ви откаже кредит почти със сигурност, защото изплащането на нов автомобил намалява сериозно разполагаемите ви доходи.

6. Не кандидатствайте за други краткосрочни кредити.

Във връзка с предходната точка трябва да се откажете и от други затормозяващи кредитното ви досие действия от сорта на купуване на потребителска електроника на изплащане за примерно шест месеца или година, където месечната ви вноска ще е голяма, както и на втора кредитна карта и т.н.

Добре е дори да финансирате краткосрочните си задължения. Така възможността за отказ намалява.

7. Не се подавайте на емоции.

Колкото и да е трудно, при покупката на жилище, трябва максимално да изключите емоциите, защото те често са лош съветник. Все пак става въпрос за може би най-голямата ви покупка през живота, която ще ви тежи години наред. Емоциите при избор на жилище, като локация, цена, решение в рамките на малък срок, обвързване с продавача и др., повишават риска да съжалявате в бъдеще.