Купуването на жилище е една от най-важните стъпки в живота и заради това трябва да бъдете много внимателни и съобразителни. В повечето случай закупения имот остава за цял живот и затова трябва много добре да си направите сметка от какво точно имате нужда и какво можете да си позволите.

1. Изберете какъв тип имот желаете да закупите

Внимателно обмислете настоящите и бъдещите нужди на вашето семейство и бюджета, с който разполагате за финансиране на покупката. Можете да съставете лист с най-важните за вас характеристики на желания от вас имот, съобразен с настоящите и бъдещите планове на вашето домакинство.

Определете кои характеристики на жилището са жизнено необходими и с кои можете да направите компромис, а също така и внимателно определете желания от вас район, в който искате да се намира вашето жилище.

2. Бюджет

След като сте избрали типа жилище, със сигурност парите си които разполагате са най-важното нещо. Всеки иска да живее в хубаво, голямо жилище, но дали можете да си го позволите. Затова направете преглед на: доходите си, спестяванията, дълговете и месечните разходи.

Не забравяйте да предвидите между 2 и 5% от стойността на имота за разходи по сделката (калкулатор, нотариални такси и данъци).

Ако се нуждаете от ипотечен кредит, за да финансирате покупката(както в повече случай), е добре да се запознаете с условията на банките, да получите предварително одобрение и калкулация, направена от кредитен инспектор за това колко голям кредит можете да изтеглите и какви ще бъдат месечните Ви вноски.

Това ще Ви помогне по-прецизно да фиксирате бюджета си, а също така ще Ви позволи да реагирате по-бързо, когато си харесате жилище, а това може да се окаже решаващо - особено в случай, че за жилището има няколко заинтересовани купувача едновременно.

Можете да използвате и кредитни консултанти, които ще ви спестят време и ще ви насочат към банките с най-добри условия към момента.

3. Проучване на пазарните условия

След като сте преценили колко може да си позволите и съответно с какви средства разполагате, е време да потърсите какво жилище можете да купите на пазара.

За предлагането на жилища можете да се ориентирате по обявите във вестниците и в специализираните сайтове, но най-добре е да потърсите помощта на професионални консултанти. Не забравяйте, че правилният избор на жилище е много важен не само за бъдещия комфорт на Вас и Вашето семейство, но и от гледна точка на дългосрочната инвестиция, която правите, закупувайки своя дом.

За да изберете правилното жилище, е нужно да обърнете внимание на следните фактори за качествена оценка:

- Локация - близост супермаркети, училища и детски градини, паркове, зелени площи.

- Пътна инфраструктура, градски транспорт;

- Отопление, канализация;

- Поддръжка на сграда;

- Вид конструкция;

- Цялостна среда и качество на живот;

- Бъдещи планове за развитие на района и т. н.

4. Огледи

След като сте се запознали с пазара и сте определили кои са желаните от Вас райони, е време да изберете конкретно жилище. Огледи може да организирате сами от обяви във вестници и интернет, но отново по-добрият вариант е да използвате професионалист, който ще Ви спести много време и усилия.

Важно е да подберете оптималното жилище за вашия бюджет, съобразно по-горе изброените фактори за оценка.

5. Преговори

След като се спрете на определено жилище, е време за преговорите. Това е моментът, в който се уговаря окончателната цена и схемата на плащане. Тук отново важна роля ще изиграе вашият консултант, който може да преговаря от Ваше име за цената на жилището съобразно качествените му характеристики.

6. Финализиране на сделката

Покупката на недвижим имот може да се осъществи на няколко етапа или директно след направата на необходимите проверки да се сключи окончателен договор за покупко-продажба /нотариален акт/.

Източник: Colliers

Още по темата:

Какво трябва да знае наемодателят
Съвети към наемателя