Инвестициите в имоти в страните от Централна и източна Европа са възлезли на 100 млн. евро през април, сочат данни на CB Richard Ellis. И макар това да е значително по-ниско в сравнение със същия месец на миналата година, когато инвестициите са били в размер на 320 млн. евро, има известни симптоми на подобрение.

Положителните знаци се изразяват в това, че инвестициите в региона за април са били с 32% над средномесечните за първите три месеца на годината или се наблюдава известно повишение на инвеститорската активност.

Въпреки тези симптоми обаче, като цяло повечето пазари все още са относително неликвидни, като изключим имотите от най-висок клас.

Полша и Чехия са привлекли не само най-голям брой сделки свързани с недвижими имоти, но и най-голям инвеститорски интерес.

Като цяло, институционалните инвестиции в региона се запазват на относително ниски нива. Това се предопределя от липсата на ликвидни средства в големите играчи, както и от проблемите, които срещат те на развитите пазари.

От друга страна, несигурността относно това дали сме преминали най-лошото от кризата все още прави инвеститорите относително нерешителни.

Според консултантската агенция в момента инвеститорите с разполагаеми средства са пред уникална възможност при липсата на конкуренция да имат достъп до сгради, които ако нямаше криза, никога нямаше да бъдат предложени на пазара.

В същото време, спадът в цените и условията на наеми на нива осигуряващи "добра" доходност за инвеститорите също правят момента изключително подходящ за инвеститорите.

Очакванията са за по-нататъшно повишение на доходността на инвестициите в търговски имоти.